Posuđeno

Formiranje vlasti u ZDK: Formirajte na nas ne čekajte

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Formiranje vlasti u ZDK: Formirajte na nas ne čekajte – Kako vrijeme odmiče koalicija sedam stranaka je pred sve težim ispitima, od kojih zavisi da li će uopće imati snage da formira vlast u Zeničko-dobojskom kantonu. Prema našim dobro obavještenim izvorima, među koalicionim partnerima postoji “sukob koncepcija” jer dok jedni smatraju da prvo treba formirati Vladu ZDK, pa tek onda izvršiti izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, za druge je, pak, izbor delegata pitanje od kojeg zavisi budućnost ove koalicije.

Bošnjačko mjesto u Domu naroda traže i SDP, i NB, i SBB, i A-SDA, iako je svima već sada jasno da nakon glasanja u Skupštini neće svi biti zadovoljni. Izbor delegata u Dom naroda bila je tema nedavnog sastanka u SDP-u na kojem, nije postignut nikakav dogovor, jer da jeste već bi izašli u javnost.

Činjenica da SDA sa svojim kapacitetom u kantonalnom parlamentu određuje izbor najmanje dva bošnjačka delegata, te da može biti jezičak na vagi prilikom izbora hrvatskog delegata, u trenutnim okolnostima je nepremostiva prepreka za “sedmorku”.

Pored toga, evidentno je i da rastu apetiti članica koalicije za resorima i direktorskim pozicijama, posebno malih stranaka koje žele izvući maksimalnu korist, iako je svima jasno da je broj pozicija itekako ograničen.

Također, pod znakom pitanja je i potencijal pojedinih koalicionih partnera, a nakon informacije da je A-SDA uspjela pridobiti podršku tri poslanika za svoju listu za Dom naroda dovode se u pitanje postignuti koalicioni dogovori, ali i uopće smisao opstanka krnje „sedmorke“. Jer, dugoročno šteta može biti veća od koristi, posebno za SDP kao ključnu stranku ove koalicije.

Isti izvori tvrde da već postoje sumnje i zabrinutost unutar SDP-a da li se aktuelno kantonalno rukovodstvo stranke uopće može nositi sa ovim problemima, strahujući da SDP ne padne u sjenu drugih stranaka. Na to neumoljivo ukazuju I brojke. “Ugušeni” SDP je na proteklim izborima u Zenici dobio 4.589 glasova, što je vrlo loš rezultat s obzirom na tradiciju socijaldemokratije u tom radničkom gradu. Ogledalo neuspjeha je i rezultat predsjednika zeničkog SDP-a, Mladena Simića koji je ušao u Skupštinu ZDK sa 2.184 glasa, od čega je u Zenici dobio skromnih 1.269 glasova. Navodno, zbog toga je sve izraženije nezadovoljstvo općinskih organizacija u Tešnju, Maglaju i Zavidovićima koje su od dvostruko manjeg biračkog tijela dobile jednak broj glasova kao i zenička organizacija, pa samim tim traže više prilikom raspodjele resora. To nezadovoljstvo potvrđuje i trakavica oko izbora kandidata za mandatara nove Vlade ZDK, što samo po sebi govori i o neodlučnosti i mogućim podjelama u SDP-u ZDK.

Iako je očito da početni entuzijazam opada, “sedmorka” u javnosti pokušava stvoriti privid da je koalicija stabilna i da su sve bliže postavljenom cilju, što će sigurno pokušati i nakon ovog teksta.

Međutim, nije poznato šta se dešava u suprotnom taboru, tako da javnost u ZDK ne bi trebalo iznenaditi ako neko drugi objavi da ima većinu za formiranje vlasti.

Visoko.co.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno