Info

Fondacija Kulin ban: čestitka za Novu godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fondacija Kulin ban: čestitka za Novu godinu – Predsjednik Međunarodnog centra za mir i predsjednik fondacije Kulin ban Ibrahim Spahić, uputio je čestitku za Novu godinu svim građanima i institucijama u BiH koje   obilježavaju 29.8.1189. dan Povelje Kulina bana.

Vrijeme je da se Povelja Kulina bana slavi kao izuzetan  historijski bosanskohercegovački i Evropski praznik političke, kulturne i trgovačke diplomacije, izjavio  je Spahić i najavio da će uputiti   Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om prijedlog da Povelja Kulin bana uđe na Tentativnu listu za nominaciju za  Svjetskoj listu baštine UNESCO-a.

Želim odati lićno  priznanje Forumu građana Zenice koji na dostojanstven način decenijama slavi Povelju Kulina bana, ponosan  što sam sa Forumom građana  grada Zenica osnovao  prvu fondaciju „Kulina bana“ u našoj zemlji.

Prirodno je da zajedno sa Dubrovnikom organizujemo 2019. godine, pod pokroviteljstvom novoizabranog Evropskog Parlamenta , obilježavanje 830 godišnjice Povelje Kulin bana i da 29.8. bude  u kalendaru značajnih događaja i ličnosti ne samo u BiH ,već i u kalendaru povijesti svijeta. Obilježavanjem ove godišnjice pokrečemo i inicijativu da se u Zenici izgradi obilježje Kulinu banu i srednjovjekovnoj Bosni.

Uvjeren sa da će se ovaj vrhunski  državnički čin vladara Kulina bana  iz vremena  srednjovjekovne Bosne izučavati i vrednovati kao vrhunski primjer i  dokaz o važnosti i vrijednosti dobrosusjedskih političkih, kulturnih i trgovačkih odnosa, posebno u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa u regiji i svijetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno