Biznis

Firme iz RS sele u Federaciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je u nacrtu usvojen novi zakon o porezu na dobit, sve su glasnije najave kompanija o preseljenju sjedišta firmi izvan RS-a. Zakon ide u korist privrednika, tvrde u Vladi, prenosi novinska agencija Patria.

Zakonom o porezu na dobit, tačnije članom 21, rabat, koji ulazi u poresku osnovicu, ograničava se na maksimalno tri posto vrijednosti prihoda od prodaje.

Ovo je za privrednike nedopustivo jer na ovaj način, kako tvrde, postaju nekonkurentni na tržištu. U kompaniji “Hemofarm” jedinoj fabrici lijekova u RS i jednoj od nosilaca farmaceutske industrije u BiH, vjeruju da neće doći u situaciju da sele sjedište van RS.

Međutim kako kaže direktor Aleksandar Veselinović zakon, ukoliko bude usvojen, dovešće do još veće nekonkurentnosti firmi iz RS-a.

“Usvajanje ovog zakona dovelo bi preduzeća iz Republike Srpske u nekonkurentan položaj u odnosu na preduzeća iz Federacije BiH, iako i jedni i drugi poslujemo na istom tržištu. Zakon o porezu na dobit FBiH ne poznaje ograničenje rabata, tako da se preduzeća iz Federacije mogu prilagoditi trenutnim tržišnim uslovima, pri čemu im dati rabat umanjuje njihovu poresku osnovicu. Iskreno vjerujemo da nećemo doći u situaciju da o seljenju kompanije uopšte razmišljamo”, kaže Veselinović.

Nakon usvajanja nacrta zakona o porezu na dobit, koji se nalazi u setu još nekoliko zakona koji prate najavljene reformske procese, održana je javna rasprava na kojoj su privrednici ukazali upravo na propuste kada je riječ o predloženim zakonima. Tvrde da se vladinom politikom ne podstiče privredni ambijent, već naprotiv, da se na ovaj način guši privredni rast i investicije.

U privrednoj komori RS, gdje su zajedno sa resornim ministarstvom održane javne rasprave, privrednici su dobili obećanja da će, kada je riječ o novom zakonu o porezu na dobit, biti uvažene sugestije privrednika.

Ministar finansija Zoran Tegeltija nije bio toliko uvjerljiv kada je riječ o eventulnom brisanju spornog člana 21. On tvrdi da se ovim zakonom žele spriječiti zloupotrebe:

“Zakon o porezu na dobit RS u svim svojim elementima ide u korist privrednih subjekata”, rekao je Tegeltija ne navodeći da li će zakon u drugom čitanju doživjeti suštinske izmjene.

Veliki broj srbijanskih kompanija tokom prošle godine preselio je svoja sjedišta iz RS u Federaciju BiH. Suština je u tome da se plaća manji porez i gotovo nikakve obaveze s obzirom na sjedište firme. Po tom principu firme u RS sve više na teritoriji ovog entiteta imaju samo poslovanje a sva se dobit prelijeva u Federaciju gdje se i plaćaju obaveze.

Ograničenje i u oglašavanju

Novim zakonom o porezu na dobit, pored člana 21, kompanije će imati još jedan problem s obzirom da je istim zakonom definisano da se samo 5 posto od godišnjih prihoda može koristiti za oglašavanje.

To znači da druge kompanije, koje su prisutne na tržištu BiH, a čije je sjedište u nekoj od susjednih zemalja, mogu marketinški, odnosno jakim reklamnim kampanjama, da unište domaće proizvođače. Nisu rijetki komentari privrednika da poslovni ambijent u RS može spasiti samo smjena vlasti, o čemu se uveliko špekuliše posljednjih dana.

ekapija.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno