Zenica

Filozofski fakultet u Zenici obilježio “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Performansom pod nazivom “Zaustavimo femicid u Bosni i Hercegovini” te ispisanim porukama na transparentima, studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta Zenica obilježili su “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Vanredna profesorica dr. Edita Gazetić istakla je kako svake godine organizuju po jedan događaj kojim obilježavaju ovu manifestaciju te nastoje podići svijest kod studenata i cijele akademske zajednice o važnosti ukazivanja na problem nasilja nad ženama.

Cilj je, napomenula je, probuditi našu “društvenu sredinu i patrijahalnu svijest” da se prijavljuju slučajevi nasilja nad ženama te da se djeluje na institucije koje su dužne da zaštite žrtva nasilja, a ne nasilnike.

– Studenti koji su uključeni i rado pristali da budu dio ovog projekta i performansa, svjesni su šta se, zapravo, dešava oko nas. Dok drugi studenti, koji nisu uključeni, vjerovatno nisu ni dovoljno svjesni. Tako da, nažalost, kada govorimo o nasilju i femicidu kao krajnjem obliku nasilja nad ženama, najčešće govorimo u nekom uskom krugu ljudi koji su već osviješteni i znaju sve o ovome. One skupine koje su po strani, pa čak i u akademskoj zajednici, čini mi se nisu dovoljno svjesni šta znači femicid i šta je, zapravo, proizvod cijelog ovog nasilja koje imamo u zadnje vrijeme – kazala je profesorica Gazetić.

Studentica četvrte godine Odsjeka kulturalnih studija na ovom zeničkom fakultetu Lejla Fermić istakala je kako je sa zadovoljstvom prihvatila sudjelovanje u ovom procesu.

– Ušla sam u ovaj proces zato što mislim da je, iz godine u godinu, dosta bitno da se diže svijest o ovom problemu. Ne samo zbog prijava žrtava, mislim da smo dosta podigli svijest po tom pitanju. Međutim, smatram da se treba više podizati svijest u smislu da se obavijeste nadležni organi i kazne koje već postoje postrože te da se žrtve, napokon, osjećaju sto posto zaštićenim da prijave nasilje – kazala je Fermić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno