– FIFA shvata da održavanje utakmica u trenutnim okolnostima može predstavljati potencijalni zdravstveni rizik za igrače i širu javnost, a da bi u slučaju odigravanja utakmica neki timovi imali sve igrače na raspolaganju, a neki ne – saopćeno je.

– Da bi se izbjegli nepotrebni zdravstveni rizici, a također i situacije potencijalne sportske nepravde, preporučujemo da se sve međunarodne utakmice, koje su ranije previđene za mart i april, odgode do momenta kada se budu mogle igrati u sigurnom okruženju, za fudbalere i širu javnost – dodaju iz FIFA-e.

IZ FIFA-e su naglasili da će konačnu odluku o ovom pitanju donijeti organizatori takmičenja. Ovo je jasna poruka da se baraž za Evropsko prvenstvo neće odigrati u predviđenom terminu. Ostaje da o svemu sud da UEFA, koja je videokonfernciju sa svojim članicama zakazala za utorak.

Meč fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske još uvijek nije otkazan. Susret je planiran da se igra 26. marta na stadionu Bilino Polje ali obzirom na svu paniku koju je širom Evrope stvorio koronavirus pretpostavlja se da će i ovaj meč biti odgođen. Ipak, bez obzira na to Zenica je od danas obljepljena plakatima koji najavljuju ovaj izuzetno važan susret.

Na istim su ispisane i cijene karata baš kao da će se meč igrati, a tako vjerovatno i treba biti obzirom da zvanične potvrde o otkazivanju iz UEFA-e nema. UEFA će u utorak imati sastanak na kojem će biti donesena odluka kako o ovom tako i o ostalim susretima i takmičenjima koji su pod njenim okriljem. Podsjetimo, Fudbalski savez BiH jučer je uputio dopis UEFA-i s molbom da pomenuti susret bude odgođen. Faktor/Sportsport.ba