Nogomet

FIFA i UEFA trenutno protiv plavog kartona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uprkos tome što je fudbal najpopularniji sport na svijetu, uvijek postoji želja za inovacijama i uvođenjem novih elemenata.

Nedavno se pojavila ideja o uvođenju trećeg, plavog kartona, pored već postojećih žutog i crvenog.

Rasprava o plavom kartonu brzo je postala popularna, a špekulisalo se da će biti uveden u engleskom FA Kupu za muškarce i žene od sljedeće sezone. Međutim, kako prenosi Sport1, FIFA je brzo reagovala, odbacujući te glasine i nazivajući ih netačnima i preuranjenima.

Plavi karton bio bi sankcija koja izriče desetominutno isključenje iz igre za “cinične prekršaje” i nepoštovanje prema sucu, kao što bi bilo povlačenje igrača za dres kako bi se spriječio kontra napad. Dva plava kartona ili kombinacija jednog žutog i jednog plavog kartona rezultirali bi crvenim kartonom.

FIFA je dodala da će, ukoliko se odluči na uvođenje ovog pravila, ono prvo biti testirano na nižim razinama prije nego što se implementira na elitnom nivou. Ova tema će se dodatno raspraviti na sastanku Odbora međunarodnog nogometnog saveza (IFAB) u martu.

Predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, izrazio je svoje neslaganje s uvođenjem novog pravila, stavljajući naglasak na važnost očuvanja tradicionalnih vrijednosti fudbala.

“Ovo više nije fudbal”, rekao je, dodajući da UEFA neće primjenjivati to pravilo u svojim takmičenjima i naglašavajući da nema potrebe za promjenom pravila koje bi značajno izmijenilo igru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno