Nogomet

Feniks iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Feniks iz Zenice, sigurno to možemo reći za put koji je od 2020. godine prošao istorijski klub sa “Bilinog polja”, a riječ je o jednom jedinom Čeliku. Zbog velikih novčanih dugovanja, te samim tim manjih troškova takmičenja je u julu 2020. godine donesena ogromna odluka na Skupštini zeničkog Čelika.

Tada je većina glasala da Čelik krene praktično od nule, odnosno da se u sezoni 2020-2021 ovaj slavni klub sa “Bilinog polja” takmiči u Kantonalnoj ligi Zeničko-dobojskog kantona, što je četvrti rang fudbala Bosne i Hercegovine.

Čelik je u sezoni 2019-2020 zbog mnogih faktora, kako finansijskih tako i igračkih poslije prekida sezone zbog pandemije virusa korona završio na 11. mjestu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Svi su očekivali da će Čelik samim tim narednu sezonu igrati u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, te je za cijelu sportsku javnost bio pravi šok kada se desilo da kao što je već rečeno, klub bukvalno krene od nule.

Uprkos svemu, nova Uprava kluba se odlučila na takav potez uz prije svega ogromnu pomoć najveće podrške kluba, njihovih najvjernijih navijača “Robijaša”, a i kada se sve sabere zaključno sa današnjim danom može se stvarno reći da je tu započeo preporod kluba.

Odmah su u prvoj sezoni kao član Kantonalne lige ZDK izborili plasman u viši rang kao prvoplasirani tim sa deset bodova više od drugoplasiranog Žepča. Spreman je bio Čelik za naredni korak ka vraćanju tamo gdje je klubu sa istorijom kakvu ovaj tim iz Zenice ima zaista mjesto i tamo gdje prema mnogo čemu on i nedostaje. Naravno riječ je o povratku u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, ali za to su prvo morali da preskoče svoj naredni izazov, to jest Drugu ligu Federacije Bosne i Hercegovine – grupa Centar.

Ipak, u prvoj sezoni kao federalni drugoligaš je Čelik naišao na prvi pravi izazov gdje su na kraju završili kao trećeplasirana ekipa, dok je plasman više nakon plej-ofa izborila Stupčanica. Nije to niti sekunde omelo Zeničane, nisu se predali, dignuli su glavu uspravno i u novu sezonu su ušli sa ogromnom dozom entuzijazma. Sa trenerom Arminon Duvnjakom imaju za sada odlično igraju, prvi su pred nastavak Druge lige FBiH – Centar, a takođe su vratili tračak Premijer lige BiH na “Bilino polje”.

Riječ je o njihovom odličnom prikazu fudbala u Kupu Bosne i Hercegovine gdje su osvojili srca svih fudbalskih ljubitelja u kompletnoj državi. Tu su u šesnaestini finala, uprkos svim prognozama koje su govorile da nemaju skoro nikakvih šansi uspjeli da savladaju starog rivala Sarajevo koje su izbacili poslije boljeg izvođenja penala. U narednoj fazi penal lutrija ipak nije bila na njihovoj strani, jer ih je u osmini finala Kupa BiH izbacio Radnik iz Bijeljina koji je imao više sreće tokom šutiranja jedanaesteraca.

Svakako da je odličan nastup u Kupu BiH dodatan vjetar u leđa za Čelik kojeg ovog vikenda očekuje nastavak takmičenja u prvenstvu. Prvi okršaj proljetnog dijela će im biti nezgodno gostovanje Moševcu koji na svom terenu tokom jeseni nije izgubio niti jedan susret, a takođe nalaze se u formi od pet utakmica bez poraza. Takođe, Čelik generalno očekuje veliki zadatak jer iako su trenutno lideri na tabeli, oni bježe drugoplasiranoj Kolini te trečeplasiranoj Bosni samo dva boda.

Zbog toga su možda i “crveno-crnima” tri boda u prvoj utakmici nastavka lige i imperativ, i da se do kraja istog ne smije spustiti gard niti sekunde. Svakako je to slučaj ukoliko klub želi da od naredne godine igra u ligi koja je na samo korak od onoga gdje svi koji vole ovaj tim žele da ga vide. Jasno je isto tako da bi se konačnim povratkom u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, ukoliko sve bude išlo kako treba već za godinu i po dana, Čelik zaokružio jednu prelijepu priču o dizanju iz pepela, požrtvovanju te ljubavi prije svega navijača prema svom klubu i opravda opis sa početka teksta koji glasi “Feniks iz Zenice”, piše Bojan Đurđević za Meridianbetsport. 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno