Kultura

Fejzbukovci, (De)generacija

Fejzbukovci, (De)generacija
Fejzbukovci, (De)generacija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fejzbukovci, (De)generacija- U utorak, 12. aprila, premijerno na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, izveden je performans za djecu i mlade sa elementima plesnog teatra i koreodrame Fejzbukovci, (De)generacija, po ideji i režiji Miroljuba Mijatovića, prema koreografiji Emine Stojšić i Semira Šerića.
Predstava je premijerno izvedena povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te u čast 260 godina od rođenja muzičkog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta čija se muzika dijelom i koristi u predstavi. Ovim performansom je, također, zvanično zatvorena i 21. Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće 2016.

Predstava je nastala u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, 21. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, Kulturno-sportskog centra Kakanj, Baletnog studija Ars i Plesno-modnog studija Shadows, te u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Publika je sa oduševljenjem gledala ovaj po mnogo čemu drugačiji scenski čin čija je tematika vrlo aktuelna i zamljiva djeci i omladini, a i onima starijima. Nakon četrdeset pet minuta predstave, publika je aplaudirala stojeći i time iskazala svoje oduševljenje ovim zanimljivim projektom. Riječ je o predstavi čija tematika govori o međuvršnjačkom nasilju. Zanimljivim scenskim rješenjima pokušava se skrenuti pažnja na sve više prisutne pojave nasilja u društvu, kao i na pojave zlostavljanja djece i mladih u virtuelnom svijetu internetskih socijalnih mreža.

U predstavi igraju profesionalni glumci Selma Ćosić, Mirza Bajramović i Zlatan Školjić, te članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica i Škole glume iz Kaknja. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ena Begičević. Izbor muzike su načinili Emina Stojšić, Semir Šerić i Miroljub Mijatović.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno