Info

Federalna inspekcija: Izvršeno 5.736 kontrola i izdata 2.284 prekršajna naloga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalna uprava za inspekcijske poslove na području svih kantona od 13. aprila do 24. jula vršila je pojačan inspekcijski nadzore u unutrašnjoj i prekograničnoj kontroli, a sve u cilju povećanja discipline u poštivanju zakonskih i podzakonskih propisa, te stabilizacije stanja u oblastima zdravstva, zapošljavanja, ugostiteljstva i turizma, saobraćaja, okoliša, zaštite voda i šuma, sigurnosti hrane i zaštite na radu.

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove od 8. juna do 24. jula, u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u zajedničkim timovima sačinjenim od federalnog tržišnog i kantonalnog inspektora rada, izvršila je pojačane inspekcijske nadzore u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada (zapošljavanja ‘nacrno’), a sve u cilju stabilizacije i povećanja stepena uplate prihoda u fondove penzijsko – invalidskog osiguranja, kao i povećanja discipline u pogledu poštivanja odredbi iz oblasti ugostiteljstva, turizma i obrta u Federaciji BiH.

Ovakvi pojačani inspekcijski nadzori obuhvatali su i rad vikendima, kao i rad u noćnim satima.

Izvršeno je 5.736 inspekcijskih nadzora i 97 kontrolnih nadzora. Sačinjen je 4.641 zapisnik i izdata 2.284 prekršajna naloga u finansijskom iznosu od 2.607.652 KM.

Izvršena je naplata naknada za ceste, vode, zrak i šume u visini od 1.906.927,92 KM.

Izdato je 391 rješenje o otklanjanju nedostataka, a izrečena je 201 privremena mjera zabrane rada.

U okviru kontrola od 4.012 kontrolisanih uposlenika njih 503 zatečeno je radno angažovano ”nacrno”, a 41 radnik je novoprijavljen zahvaljujući kontrolama.

U okviru izvršenih kontrola u vezi s primjenom Zakona o fiskalnim sistemima od 1.486 kontrolisanih subjekata kod njih 333 je utvrđeno da ne izdaju fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, dok ukupno 12 subjekta nadzora nema uopšte instaliran fiskalni uređaj, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno