Info

Za devet mjeseci prikupili 1,5 milijardi KM

Federacija za devet mjeseci prikupila 1,5 milijardi KM
Federacija za devet mjeseci prikupila 1,5 milijardi KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federacija za devet mjeseci prikupila 1,5 milijardi KM- Ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranja Proračuna FBiH za devet mjeseci 2015. godine iznose 1.510,5 miliona KM, što je 65 posto planiranog. Od ovoga, poreski prihodi iznose 947 miliona KM, neporeski bilježe ostvarenje od 244,5 miliona KM, prihodi od donacija su 0,6 miliona KM, te primici od financiranja 318,3 miliona KM.

Realizacija naplate prihoda za devet mjeseci značajno odstupa u odnosu na planiranu dinamiku priliva, odnosno naplaćeni prihodi bilježe podbačaj od 240,1 miliona KM, što je manje za 13,8 posto.

Najznačajniji podbačaj zabilježen je kod prihoda od dividendi koji su planirani u iznosu od 120 miliona KM, a izvršeni s 79,8 miliona KM. Kod financiranja također nije došlo do realizacije prihoda od inozemnog zaduživanja koje je planirano u iznosu od 254 miliona KM (200 miliona KM od MMF-a i 54 miliona KM od Svjetske banke). Značajan podbačaj je evidentiran i kod prihoda od poreza na dobit.

U odnosu na isto razdoblje 2014. godine, ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje manji su za 16 posto ili u apsolutnom iznosu za 284,9 miliona KM.

Iako su ukupni prihodi, primici i financiranja manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, promatrano analitički, većina kategorija prihoda bilježi rast.

Tako prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju Federalnom proračunu bilježe porast od 12 posto, odnosno veći su za 73,9 miliona KM, a prihodi od povrata anuiteta (sredstva krajnjih korisnika za otplatu kredita) bilježe rast od 73 posto, odnosno veći su za 40,8 miliona KM, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno