Politika

FBiH se bori s izdavanjem rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu, šta poduzima ministar Ramo Isak?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federacija Bosne i Hercegovine se suočava s nestašicom papira za izdavanje rodnih listova i uvjerenja o o državljanstvu. Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kazali su za Faktor da je ministar Ramo Isak stupio u kontakt s direktorom JP NIO Službeni list BiH, te ga upoznao s nestašicom obrazaca na terenu te tražio hitno rješavanje ovog problema.

– Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova odmah po usvajanju Budžeta FBiH pokrenulo je aktivnosti koje prethode proceduri nabavke obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu za 2023. godinu.

Nakon toga odmah je pokrenuta procedura nabavke, na portalu javnih nabavki objavljen je Poziv za dostavljanje zahtjeva za učešće te je formirana Komisija za provođenje postupka predmetne nabavke – kazali su iz resornog ministarstva.

Napominju da se radi o postupku nabavke koji se provodi u više faza, te da su se aktivnosti provodile u saradnji s JP NIO Službeni listi BiH, koji je paralelno provodio proceduru nabavke sa svojim dobavljačima za ovu nabavku.

Kako dalje navode, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova po okončanju navedenih procedura sa JP NIO Službeni listi BiH zaključilo je Ugovor o nabavci-isporuci obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu za potrebe općina i gradova u FBiH za ovu godinu.

– Po zaključivanju predmetnog ugovora, nadležni sektor Federalnog ministarstva pokrenuo je aktivnosti koje se odnose na isporuku obrazaca u kojem se JP NIO Službeni list BiH moli za hitnost jer je već došlo do nestašice i to aktima od 16. i 22. maja te 15. juna – kazali su za Faktor iz nadležnog ministarstva.

Naglašavaju kako je ministar Ramo Isak već stupio u kontakt s direktorom JP NIO Službeni list BiH, a kojeg je upoznao s problemom nestašce obrazaca.

– Direktor JP NIO Službeni list BiH Dragan Prusina informisao je ministra Isaka kako javno preduzeće kojim rukovodi poduzima sve aktivnosti kako bi se što prije omogućila isporuka obrazaca.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje da će se isporuka predmetnih obrazaca izvršiti u što skorijem roku. Ističemo da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo i nastavlja poduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se što prije osigurala isporuka obrazaca. Posebno naglašavamo kako se procedura javne nabavke sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH koji propisuje formu, a na koju Federalno ministarstvo ne može utjecati – kazali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno