Politika

Arnel Isak odgovorio na navode da je njegovo imenovanje uvjet za podršku HDZ-ovom Vukoji za sudiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Arnel Isak, formalno nezavisni zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine koji podržava većinu, komentirao je odgađanje sjednice Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma na kojoj je trebala biti utvrđena lista kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, kao i spekulacije da se sve zakompliciralo zbog “prijetnji” da neće biti dovoljno glasova za HDZ-ovog Marina Vukoju za sudiju ako Isak ne bude podržan za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, čemu se protivi Naša stranka.

– I ja sam pročitao u medijima da se to dvoje počelo vezati. To me je iznenadilo. Izbor Vukoje i moj izbor nemaju veze jedno s drugim. Ja to ne bih povezivao niti bih ikada tako uvjetovao. Mislim čak da se ni HDZ nije ni izjasnio o mom imenovanju za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma – rekao je Isak.

Marin Vukoja je prvorangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. I dok opozicija traži da Zastupnički dom bira između više kandidata, stranke iz parlamentarne većine na čelu s HDZ-om bi da se glasa samo o Vukoji. Listu kandidata utvrđuje upravo Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a odluku o sudiji donosi Zastupnički dom. Komisija je danas trebala održati tu sjednicu, ali ju je predsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) naprasno odgodio. Zastupnički dom zasjeda sutra i na dnevnom redu je imao imenovanje sudije, ali je to sada upitno.

Na pitanje da li bi on podržao Vukoju za sudiju Ustavnog suda, Arnel Isak je odgovorio da još nema nikakav stav, a da će danas biti sastanak Kluba zastupnika PDA, pri kojem djeluje.

– Nisam čitao ocjene kandidata, išao u dubinu, ali vjerovatno da je kandidat najbolji ako je prvorangirani – dodao je Isak.

Kada je u pitanju izbor dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, što je pozicija na koju je Isaka predložio Klub PDA, Isak je rekao da to mora proći Komisiju za izbor i imenovanje i da su pripremili dopunu dnevnog reda sjednice te komisije, ali s obzirom na to da komisija ne zasjeda, zasad je neće ni slati.

Iz Kabineta predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić su kazali da će sjednice doma biti, koliko se sada zna, a da je pitanje samo tačke dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje jer bez akta Komisije se ne može ni glasati.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno