Info

FBiH: Prodaja zgrada za isplatu penzija

Prodaja zgrada za isplatu penzija
Prodaja zgrada za isplatu penzija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FBiH: Prodaja zgrada za isplatu penzija- Prodajom Doma penzionera Vlada FBiH želi osigurati dodatna novčana sredstva za isplatu penzija.

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje da pokrene postupak prodaje četiri stambene jedinice u Sarajevu.

Prodaja će biti obavljena putem Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnovi posebnog ugovora s Federalnim zavodom MIO/PIO.

Istovremeno, Vlada je danas zadužila Federalni zavod da, zajedno s Općinom Ilidža, pokrene postupak prodaje zgrade Doma penzionera u Sarajevu.

Svrha toga jeste na ovaj način osigurati dodatna novčana sredstva za isplatu penzija, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije BiH.

Penzioneri zaprijetili protestima

Predstavnici Saveza penzionera u Federaciji BiH i entitetske vlade u ponedjeljak nisu postigli konkretan dogovor o rješenju problema penzionera.

Od sedam zahtjeva koje je Savez dostavio Vladi, šest bi moglo biti prihvaćeno. Sporan je zahtjev o povećanju penzija za 10 posto penzionisanima do 31. jula 1998. zbog čega je sastanak i prekinut.

Ovaj zahtjev će, kako su kazali iz Saveza penzionera, rješavati tek nakon stabilizacije fonda PIO.

Penzioneri iz Federacije ranije su Vladi dostavili zahtjev u kojem traže isplatu penzija do 5. u mjesecu. Ako do toga ne dođe prijete masovnim protestima, zakazanim za 22. septembar.

Osim toga, penzioneri traže da se penzije svake godine usklađuju s rastom plata i troškova života.

balkans.aljazeera.net



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno