Zenica

Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Zenica povodom Dana nauke ugostio srednjoškolce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, povodom Dana nauke, ugostio je srednjoškolce iz Zenice, Kaknja i Breze u sklopu projekta promocije tehničkih i prirodnih nauka i studijskih programa tog fakulteta.

Osim srednjoškolaca i njihovih nastavnika iz škola koje obrazuju đake za sektore industrije metala, nemetala i hemijske industrije, u amfiteatru tog fakulteta bili su i predstavnici desetak kompanija iz tih sektora sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, iz kojih najveći broj studenata i studira na tom i drugim fakultetima UNZE-a.

Privredna komora ZDK, s kojom će tokom dana biti potpisan i Protokol o saradnji, podržala je organizaciju tog skupa.

-Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine službeno se obilježava od 2019. godine na datum 12. decembar, ali mi smo se odlučili da to bude 20. decembar iz razloga što su mnoge škole koje smo pozvali tog dana obilježavali taj dan. Odazvale su se škole iz Zenice, kao i iz Kaknja i Breze. Želimo danas da prezentujemo i manifestaciju ‘Sci&Tech Challenge 2024’ koja će se održati 6. marta naredne godine, a na kojoj učenici srednjih škola kreiraju projekte te na taj način doprinose razvoju nauke u našem gradu, kantonu i Federaciji – kazao je dekan tog zeničkog fakulteta dr. Farzet Bikić.

Želja je, kako je naveo, da uspostave saradnju između srednjih škola, Privredne komore i Univerziteta te da na taj način jedni drugima pomažu.

-Smatram da će ta saradnja biti od interesa za sve nas. Sa mnogim školama imamo potpisane protokole o saradnji, a na ovaj način želimo da im približimo i prirodne i tehničke nauke da bi oni u budućnosti izrazili želju da se bave prirodnim tehničkim naukama te da bi bili motor razvoja države. Bez prirodnih i tehničkih nauka nema ni razvoja industrije ni privrede, a ni generalno razvoja države – istakao je Bikić.

Podvukao je kako, s obzirom na trend smanjenja broja studenata, a pogotovo na tehničkim fakultetima, nije siguran da li će u tome i uspjeti i da srednjoškolcima „potpale plamen“ želje da studiraju tehničke nauke, ali da i ovim okupljanjem žele da učine sve što je do fakulteta u UNZE-a.

Protokol koji potpisuju s Privrednom komorom ZDK predviđa promociju, povezivanje fakulteta s privrednim subjektima i učešće na zajedničkim projektima.

-Cilj nam je da se što bolje povežemo sa privrednom subjektima i da učestvujemo na zajedničkom tržištu projekata. Ključni cilj je da nas PKZDK približi privrednim subjektima, jer postoji puno istraživanja koja možemo raditi u našim laboratorijama za privredne subjekte koji, često, nemaju informaciju da mi to možemo napraviti pa takve poslove obavljaju vani – naglasio je Bikić.

Predsjednica PKZDK Diana Babić istakla je kako „dugi niz godina, u okviru svojih redovnih projektnih aktivnosti, djeluje u oblasti unapređenja, prevashodno srednjeg stručnog, a i visokog obrazovanja“.

-Mi smo napravili avangardne iskorake, zahvaljujući sinergiji svih potrebnih aktera – kompanijama,  resornim ministarstvima, svim potrebnim obrazovnim i drugim institucijama ZDK-a. Možemo, ne samo biti ponosni na to, nego smo i primjer dobre prakse ne samo u FBiH, nego i u regiji – kazala je Babić, koja je napomenula kako PKZDK ima više od 300 članova, od kojih su neki najznačajnije kompanije za ZDK, FBiH i državu BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno