Politika

Faktor: Formiranje vlasti u ZDK – NB ili SDP daju premijera, SBB predsjedavajućeg Skupštine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Faktor: Formiranje vlasti u ZDK –  NB ili SDP daju premijera, SBB predsjedavajućeg Skupštine – U četvrtak prijepodne će, prema informacijama Faktora, uoči nastavka sjednice Skupštine biti održana sjednica Kluba Hrvata, na kojoj bi se trebao postići dogovor kome će pripasti glas SBB-ovog Hrvata

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) bi u četvrtak, za kada je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice, trebala dobiti novo rukovodstvo. Nakon što su, na njenom prvom dijelu, zastupnici preuzeli mandate i položili zakletvu, konstituirani su Klub Bošnjaka i Klub Srba, a sjednica je prekinuta nakon što je na dnevni red stiglo konstituiranje Kluba Hrvata.

Izabrani Hrvati u Skupštini ZDK se, naime, nisu mogli dogovoriti o svom rukovodstvu. SDP, Demokratska fronta i Naša stranka su predložili svog kandidata za predsjednika, a HDZ svog. Rezultat glasanja je bio 4:4, a jedan je Hrvat, SBB-ov Ermin Čehić, bio suzdržan, iako njegova stranka pripada istom bloku kao i SDP, Demokratska fronta i Naša stranka.

U četvrtak prijepodne će, prema informacijama Faktora, uoči nastavka sjednice Skupštine biti održana sjednica Kluba Hrvata, na kojoj bi se trebao postići dogovor kome će pripasti glas SBB-ovog Hrvata. Taj je dogovor, tvrde iz SDP-a, već postignut.

– Dogovoreno je sve unutar bloka koji postoji i ja vjerujem da ćemo sutra uspjeti izabrati rukovodstvo – kazao je za Faktor Vedran Kaser (SDP).

Upravo bi Kaser trebao biti novi zamjenik predsjednika Kluba Hrvata, dok bi predsjednica trebala biti Vlasta Kalas iz Demokratske fronte.

Ono što je od ranije poznato jeste da postoji dogovor o zajedničkom učešću u vlasti između SDP-a, Nezavisnog bloka, SBB-a, Demokratske fronte, A-SDA, Stranke za BiH i Naše stranke, a ovaj blok stranaka ima ukupno 21 zastupnika, što je dovoljno za većinu te izbor skupštinskog rukovodstva i novog saziva Vlade ZDK. O imenima koja bi mogla popuniti te pozicije u skupštinskom rukovodstvu i izvršnoj vlasti, predstavnici ovog bloka nerado govore.

Nešto slobodniji su u Nezavisnom bloku, stranci koja je za novog mandatara za sastav Vlade već predložila Amru Mehmedić, sadašnja pomoćnica gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića za privredu i upravljanje razvojem.

Međutim, prema informacijama Faktora, od premijerske pozicije ne odustaje SDP. U toj stranci smatraju da im drugi po brojnosti klub u Skupštini daje za pravo da predlože i imenuju mandatara.

Pozicije u skupštinskom rukovodstvu bi rado preuzeli kadrovi SBB-a i Naše stranke. U tom je kontekstu izvjestan izbor Ismeta Sarajlića (SBB) za predsjedavajućeg Skupštine te Sanje Renić (Naša stranka) za njegovu zamjenicu. Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno