Info

Evropska sedmica robotike u INPUT centru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centar za mlade INPUT u okviru EU Robotics Week (Evropske sedmice robotike) organizovao niz radionica za djecu i mlade u Gradu Zenici.

EU Robotics Week (ERW) projekat je namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope.

ERW je osnovan 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku, te se od tada jednom godišnje, ove godine u periodu od 16. do 26. novembra, obilježava sedimica robotike širom Evrope i održavaju se radionice, predavanja, takmičenja, izložbe – bilo šta, što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji i prvenstveno djeci. Naravno, događaji nisu ograničeni samo na jednu sedmicu, ali ih se najviše planira baš za ovu pomenutu sedmicu.

Ove godine učešće je uzeo i Centar za mlade INPUT iz Zenice gdje su organizovali besplatne radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce u Gradu Zenici iz oblasti mBot, Arduina, Lego Mindstorms i Micro:bit programiranja. Kroz 7 radionica koje su organizovane od 20.11.2018.godine do 29.11.2018.godine prošlo je oko 200 učenika od kojih se većina susreće prvi put sa robotičkim komponentama. Šest radionica su realizovali po školama, a sedmu završnu radionicu u prostorijama Centra za mlade INPUT, gdje se okupio veliki broj djece mladih i njihovih roditelja koji su uživali u radionici robotike i programiranja.

Radionice je vodio prof. Adi Salčinović, profesor i predsjednik INPUT centra, gdje su učenici imali priliku da sastavljaju robote od lego kockica, sklopove, led diode, robote i programirali iste.

“Učenici su izrazli veliku zainteresovanost za robotikom, tako da u skorije vrijeme planiramo organizovati razne edukacije iz oblasti robotike i programiranja za svu zainteresovanu djecu i mlade od 4 do 20 godina, kazao je prof. Salčinović.
Pored ovih aktivnosti, dva učenika i njihov profesor iz INPUT-a su u periodu od 16.11. do 19.11.2018. godine sa još 35 učenika i njihovih nastavnika iz Zenice, Kiseljaka, Vareša, Tuzle, Sarajeva posjetili Augsburg (Njemačka) gdje se održala centralna svečanost obilježavanja Europske sedmice robotike 2018.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno