Zenica

Evaluacija stanja po “okolinskim dozvolama” u kamenolomu Široke stijene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Danas smo izvršili obilazak kamenoloma Široke stijene kojim upravlja ŽGP d.o.o Zenica. Ovo preduzeće je 2013. godine potpisalo ugovor o koncesiji sa ZDK na 25 godina. U preduzeću radi 24 radnika od čega je 8 sa područja Babinskog sliva. Za prošlu godinu su platili 128 000 KM koncesione naknade. Ako plaćaju po 0,97 KM/t čvrstog materijala znači da su preradili cca 132 000 t čvrste mase. Jedan od ciljeva preduzeća je da za 3 godine napuste i presele sa desne strane Babine rijeke na lijevu stranu rijeke i da ostanu društveno odgovorna kompanija.
Cilj današnjeg obilaska je uvid civilnog sektora u poštivanje mjera i aktivnosti iz „isteklih“ okolinskih dozvola sa akcentom na 10 ključnih mjera. Pored predstavnika našeg udruženja, prisutni su bili i predstavnici udruženja Lastavica i Arduba, a možemo ubrojiti i PD Čolan obzirom da je i njihov predsjednik došao sa TV Zenicom da snimi prilog na čemu im se iskreno zahvaljujemo jer su i oni zainteresovani da imaju što ugodniji ambijent.
Direktor preduzeća Damir Dizdar je pokazao sve što nas je interesovalo i upoznao nas je i sa postojećom projektnom dokumentacijom. Nakon obilaska , do kraja implementacije projekta 30.11.2021. godine dogovorene su i aktivnosti preduzeća na poboljšanju istih počevši od izgradnje manjeg taložnika na kraju kanalice koja sprječava izljevanje oborinskih voda na regionalni put koji će spriječiti da se prljava voda izljeva direktno u Babinu rijeku bez taložnika, sitnije proširenje korita Babine rijeke na izlazu da spriječi plavljenje, zatim da se desnom stranom čitavom dužinom uz Babinu rijeku očisti (produbi) kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kao i da se po postojećem projektu zasadi živi zid visokostablašica i da po mogućnosti unaprijedi vlaženje ključnog drobljenja krupnijeg kamena koji najviše stvara prašinu.
Tokom obilaska većina prisutnih je konstatovala da je kamenolom Komgrada ZE veći problem od ovog kamenoloma i da oni u tišini rade ne vodeći računa o lokalnoj zajednici i okolini. Zaključak je da i njima uputimo zahtjev za obilazak kamenoloma kojim upravlja Komgrad ZE i da se na licu mjesta uvjerimo u stanje iz „isteklih“ okolinskih dozvola.
Današnji obilazak smatramo uspješnim, jer koliko nam je poznato ovo je prvi puta da se nešto slično radi na području Grada i da se ide ka unapređenju odnosa civilnog sektora sa preduzećima koja devastiraju (zagađuju) okoliš.
Projekat je podržan od CPCD-a u sklopu većeg projekta Misli o prirodi! koji finansira Švedska ambasada.
Danas smo izvršili obilazak kamenoloma Široke stijene kojim upravlja ŽGP d.o.o Zenica. Ovo preduzeće je 2013. godine potpisalo ugov


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno