Zabava

Eurosong rezime: BiH 11. u polufinalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eurosong rezime: BiH 11. u polufinalu – Pobjednica 61. Eurosonga za 2016. je pjesma “1944” predstavnice Jamala iz Ukrajine, predstavnica Srbije Sanja Vučić sa pjesmom Goodbye (Shelter) zauzela je 18. mesto, a hrvatska predstavnica Nina Kraljić s pjesmom Lighthouse (svjetionik) osvojila je 23. mjesto.

Drugo mjesto osvojila je pjesma “Sound Of Silence” predstavnice Australije Dami Im, a treće mjesto ruski predstavnik Sergej Lazarev s pjesmom “You Are The Only One”.

Inače, Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjoj Evroviziji u Stokholmu politički obojenom pesmom koja je izazvala tenzije sa susednom Rusijom.

Pjevačica i tekstopisac Džamala pobijedila je na takmičenju baladom pod nazivom “1944” kojom podsjeća na sovjetsko proterivanje Tatara s Krima u Sibir poslije Drugog svjetskog rata.

Pjesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine, a finale ovogodišnje Evrovozije ocjenjeno je kao najpolitizovanije do sada, naveo je Gardijan.

Džamala je uoči održavanja Evrovozije rekla da bi njena pobjeda značila da su Evropljani “spremni sa čuju o bolu drugih ljudi”, a nakon što joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na “mir i ljubav”.

Govoreći o tekstu svoje pjesme “1944”, Džamala je rekla da se “naravno radi i o 2014. godini”.

“Ove dvije godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite kreativna ste osoba, pjevač, ali dvije godine ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posjetiti” Šta bi trebalo da uradim: samo da pjevam fine pjesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim”, rekla je Džamala u izjavi za Gardijan uoči finala Evrovizije.

Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželjela dobrodošlicu u Ukrajinu, rekavši da “zaista svima želi mir i ljubav”.

Na ovogodišnjoj Evroviziji uveden je novi sistem glasanja prema kojem se glasovi žirija iz država koje učestvuju dodeljuju odvojeno od telefonskih glasova.

Australija je poslije glasova žirija vodila brojem poena, ali su telefonski glasovi donijeli pobjedu Ukrajini. Evrovizija je ove godine prvi put prikazana u Sjedinjenim Američkim Državama, a procjenjuje se da je završnicu Eurosonga u Stockholmu u subotu navečer putem tv prijenosa pratilo oko 200 miliona gledatelja. U glasanju za pobjedničku pjesmu sudjelovale su 42 zemlje sudionice Eurovizije.

Objavljeni su rezultati polufinalnih takmičenja Eurosonga. Bosna i Hercegovina se, podsjećamo, nije plasirala u samu završnicu, a zanimljivo je bilo pogledati konačnu tabelu koja je otkrila koliko je bh. predstavnicima zapravo nedostajalo za uspjeh.

Samo jedno mjesto dijelilo je ”Ljubav” od plasmana dalje, BiH je polufinale završila na 11. poziciji, od čega smo po televotingu smo bili 8. ali nismo prošli u finale zbog malo bodova nacionalnih žirija država članica. Mjesto iznad, zauzela je Hrvatska. Malo je, dakle, nedostajalo bh. predstavnicima. Pogledajte poredak prve polufinalne večeri.

plasman

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno