Biznis

EU zaostaje sa uvođenjem 5G mreže, tvrdi industrija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EU zaostaje sa uvođenjem 5G mreže, tvrdi industrija – Grupa od preko 50 najvećih evropskih tehnoloških i industrijskih kompanija kritikovala je članice Evropske unije zbog zaostajanja za ostalim zemljama u uvođenju 5G mreža, pozivajući na hitne mjere prije nego što bude prekasno da se taj jaz smanji.

Najnovija analiza Evropskog okruglog stola za industriju (ERT), objavljena u petak, pokazuje da je napredak 27-članog bloka u razvoju mreža sljedeće generacije prespor u odnosu na druge dijelove svijeta, posebno Južnu Koreju , Švicarsku i Kina.

“Zabrinutost raste da je Evropa daleko iza ostalih svjetskih regija, uprkos tome što je dom za dvije vodeće svjetske kompanije za mobilnu infrastrukturu”, navodi se u izvještaju, prenosi Russia Today.

ERT je ukazao na zaostatke u komercijalizaciji i uvođenju infrastrukture. Prema podacima ove organizaije, više od polovine država članica EU još nije pokrenulo 5G komercijalne usluge, dok zemlje EU u cjelini imaju manje od deset baznih stanica 5G na milion građana. U izvještaju se dodaje da su “jednako loše” i stope nadogradnje 4G infrastrukture na 5G.

Ilustracije radi, Južna Koreja je prošle godine imala oko 1.500 5G tornjeva na milion stanovnika. Kina je ranije najavila planove za instaliranje dodatnih 600.000 baznih stanica 5G do kraja godine.

“Nije kasno da se smanji jaz sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i Kinom”, istakla je grupa poslovnih lidera. Međutim, Brisel mora brzo djelovati, dodali su.

Zajednički rad
Izjava grupe o lošem stanju u evropskom 5G sektoru došla je istog dana kada se Evropska komisija sastala kako bi razgovarala o tome kako pojačati uvođenje superbrzih mreža. Zvaničnici su morali priznati da razvoj 5G-a ne ide kako je planirano, a implementacija se odgađa zbog ograničenja nametnutih zbog pojave koronavirusa.

“Stoga moramo zajedno raditi na brzom uvođenju mreže bez ikakvih daljnjih odgađanja”, rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Evropske komisije za Evropu u digitalnom dobu.

D. Hadžić

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno