Info

EU mijenja pravila putovanja: Evo kako će se ubuduće putovati u zemlje Šengena

EU mijenja pravila putovanja: Evo kako će se ubuduće putovati u zemlje Šengena – Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU, iako će i dalje biti oslobođeni traženja viza, navodi se u prijedlogu Evropske komisije za uspostavljanje novog sistema za odobravanje putovanja.

U prijedlogu se navodi da će se odobrenje tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 časa, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU biti odbijena dozvola za putovanje.

Taj prijedlog danas je potvrdio Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta /LIBE/, a pošto ga tamo usvoje sva nadležna tijela, biće proslijeđen na usvajanje Savjetu ministara EU, rekao je agenciji Beta u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE.

Građani zemalja Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u “šengenski prostor” EU bez unutrašnjih granica, kako se navodi u prijedlogu, moraće za uslugu prethodne provjere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati period za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja ove dažbine biće oslobođena lica mlađa od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Predstavnik za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos rekla je da bi cijeli postupak u Evropskom parlamentu trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o Evropskom sistemu za informisanje o putovanjima i njihovom odobrenju /ETIAS/ konačnu odluku donijeti Savjet ministara EU.

“Ali, postupak je složen i sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dvije godine, vjerovatno tek početkom 2020. godine”, navela je ona.

Građani Zapadnog Balkana koji žele da putuju i ne treba da vade vize za “šengenski prostor” EU će prethodno morati da traže odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će, osim ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Takođe će morati da “vlasti EU obavijeste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje /terorizam, seksualno iskorištavanje djece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubistva i silovanja/, kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za posljednjih deset godina”.

U obrazloženju prijedloga za ETIAS navodi se da će ovaj sistem omogućiti ranu provjeru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kada je riječ o bezbjednosti, ilegalnoj imigraciji ili prijetnji epidemijskih bolesti, odobrenje biti uskraćeno.

Izvjestilac u odboru LIBE za uvođenje sistema ETIAS, poslanik Kinga Gal ocijenila je da će taj mehanizam znatno doprinijeti jačanju bezbjednosti EU i snažnijem i djelotvornijem sistemu zaštite granica i sigurnosti.

Evropska komisija je stavila do znanja da sada ima 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. godini preći 39 miliona stranaca.

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem