Biznis

EPBiH – Restrukturiranjem do ekonomski održivog poslovanja rudnika

EPBiH – Restrukturiranjem do ekonomski održivog poslovanja rudnika – Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Zenica, privremeno je bio deblokirao račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza kako bi rudarima bile isplaćene decembarske plate. Međutim, po izvršenju isplate decembarskih primanja u bruto iznosima, računi rudnika Zenica i Breza ponovo su blokirani.

U vezi s tim, JP Elektroprivreda BiH, vladajuće društvo Koncerna EPBiH, ističe da aktuelne blokade računa mogu imati negativne posljedice na sve dosadašnje zajedničke aktivnosti na restrukturiranju rudnika, pokrenute s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja.

– Sveobuhvatno restrukturiranje u pogledu optimizacije proizvodnih kapaciteta rudnika, tehnološkog i organizacionog restrukturiranja i optimizacije radne snage, moguće je provesti samo zajedničkim djelovanjem i dijalogom, uz uvažavanje faktora vremena neophodnog za provedbu planiranih aktivnosti – saopćeno je iz te kompanije.

Kako se u saopćenju navodi, opredjeljenost JP Elektroprivreda BiH za potpunu provedbu procesa restrukturiranja definisanog  Programom aktivnosti na unapređenju poslovanja zavisnih društava – rudnika uglja, je neupitna i zbog činjenice da ekonomski održivo poslovanje rudnika nije postignuto bez obzira na više od 312 miliona KM koliko je Elektroprivreda BiH do sada uložila  u modernizaciju postojeće opreme, posebno u podzemnoj eksploataciji, nabavku savremenih proizvodnih sistema i time stvaranje nužnih  preduslova za sigurniji i humaniji rad i oko 200 miliona KM uplaćenog avansa.

U toj kompaniji smatraju da je izostanak pozitivnih finansijskih efekata u poslovanju rudnika uzrokovan upravo izostankom restrukturiranja.

– Kompleksan proces restrukturiranja provodi se uz izvršavanje obaveza rudnika koje se odnose na isporuke uglja u količinama potrebnim za rad termo postrojenja i stoga, izvršene i najavljene blokade računa mogu imati nepovoljne refleksije na funkcionisanje Koncerna EPBiH, neometano odvijanje procesa proizvodnje električne energije i stabilno snabdijevanje kupaca – navodi se u saopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem