Info

EPBiH gradi dodatne punionice za električna vozila u pet bh. gradova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EPBiH gradi dodatne punionice za električna vozila u pet bh. gradova – JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u skladu s planovima, pokrenula je aktivnosti na realizaciji pilot projekta izgradnje dodatnih punionica za električna vozila.

Procedura nabavke punionica za električna vozila provedena je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Predstoji potpisivanje Ugovora sa izabranim najpovoljnijim ponuđačem Energoinvest SUE, a rok za realizaciju projekta je tri mjeseca, potvrđeno je iz ove kompanije.

“Na osnovu Ugovora  biće nabavljeno pet AC punionica, koje omogućavaju punjenje dva električna vozila preko dva Mode 3 Type 2 konektora. Punionice će biti instalirane uz objekte Elektrodistributivnih podružnica  JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, i to u gradovima Bihać, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Kao i naša prva punionica, ove punionice će biti javnog karaktera i omogućavati će punjenje svim vozačima električnih vozila bez novčane naknade u narednom periodu”, kazao je za portal Akta.ba Adnan Bosović, stručni saradnik za razvoj distributivnih elektroenergetskih objekata – Sektor za strateški razvoj JP EP BiH.

Na ovaj način, dodaje on, djelujući društveno odgovorno, JP Elektroprivreda BiH doprinosi promovisanju upotrebe električnih vozila i zaštiti okoliša.

Bosović ističe da je trenutno besplatno punjenje na javnim punionicama za električna vozila u BiH samo jedna od mnogobrojnih prednosti korištenja ovih vozila.

“Prednosti su i višestruko niža cijena električne energije kao pogonskog goriva u odnosu na naftne derivate (primjer 1,7 KM/100 km za VW e-Golf naspram 8,7 KM/100 km za VW Golf VII 2.0 TDI), višestruko manji troškovi održavanja električnog vozila u odnosu na vozilo sa motorom na unutrašnje sagorijevanje, zatim povećana energetska sigurnost u BiH, s obzirom da se umjesto uvozne nafte koristi električna energija dobivena iz domaćih energenata”, navodi on.

Također, tu je i smanjenje CO2 emisija od cca. 20 % – proračunato za ukupni miks električne energije EPBiH u 2016. godini. (primjer VW e-Golf – 9,6 kg/100 km naspram VW Golf VII 2.0 TDI – 12 kg/100 km), smanjenje ostalih emisija i buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU i mogu se očekivati i u BiH u budućnosti.

Trenutno, u BiH još ne postoje podsticaji za kupovinu i korištenje električnih vozila.

Inače, kada je riječ o potencijalu tržišta za električna vozila u Bosni i Hercegovini, prema podacima iz 2016. godine u BiH ima registrovano ukupno 72 električna vozila koja kao pogonsko gorivo mogu koristiti električnu energiju.

Od ovog broja njih 39 su registrovana kao čisto električna vozila, a 33 kao hibridna ( benzin/električna ili dizel/električna vozila).

Suada Penava, vodeći stručni saradnik za reinžinjering u EPBiH kaže da na nivou BiH ne postoji regulatorni okvir koji tretira problematiku korištenja alternativnih goriva u saobraćaju.

Kao mjere podrške u kupovini i korištenju električnih vozila, Penava ističe da države koje su se opredijelile da podstiču kupovinu i korištenje električnih automobile to rade mjerama carinske politike, oslobođanjem ili znatnim smanjenjem poreza, te davanjem finansijskih podsticaja i olakšica kod kupovine ovih vozila.

Kao jednu od glavnih prepreka za razvoj tržišta električnih vozila ističe nepostojanje infrastrukture za punjenje električnih vozila u BiH.

“U prvim fazama razvoja tržišta električnih vozila problem je što ne postoji dovoljan broj vozila koji bi opravdao gradnju infrastrukture za punjenje i osigurao povrat uloženih sredstavaU toj situaciji punionice se ne grade jer nema električnih vozila, a vozači ne kupuju električna vozila jer nema punionica”, ističe Penava.

Osim toga, navodi ona, na nivou BiH ne postoji regulativa koja se specifično bavi pitanjem tehnologije električnih vozila. U tom segmentu može se puno naučiti od susjedne Hrvatske koja je već usvojila svu ključnu legislativu sa nivoa EU i time stvorila uslove da krene sa snažnijim razvojem elektromobilnosti.

Kada je u pitanju angažman Elektroprivrede BiH u narednom periodu u sektoru elektromobilnosti, u prvoj fazi djelovanja će se inicirati na donošenju potrebne regulative, zatim posvetiti traženju potencijalnih partnera za projekte izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila, te definisanju modela saradnje.

S.B.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno