Politika

EMINA TUFEKČIĆ: Kasumović šest godina misli da će se urlikanjem, vrijeđanjem i optuživanjem drugih nešto izgraditi u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nekoliko dana u javnost je dospjela informacija da su predizborni skup Stranke demokratske akcije u Lašvi kod Zenice obilježile nemile scene. Kako je objavljeno, jedna osoba je tom prilikom povrijeđena, a policajci su oduzeli i vatreno oružje. Prenosi se da je pričinjena i veća materijalna šteta na vozilu kojim su došli SDA članovi na predizborni skup. Ovu priliku iskoristio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, uz Elmedina Konakovića najveći mrzilac SDA, iako je dugi niz godina bio njen visoki funkcioner, da izjavi kako je predsjednica Kluba SDA u Gradskom vijeću Zenica te članica Izvršnog odbora Gradskog odbora SDA Zenica Emina Tufekčić bježala livadama. Iz GO SDA Zenica brzo je reagirano saopćenjem u kojem je istaknuto kako je riječ o netačnim navodima, tj. još jednom spinu iz medijskog tabora Fuada Kasumovića kojem je glavni cilj ocrniti najveće favorite za pobjedu na nadolazećim izborima. Emina Tufekčić i ranije je bila meta napada Fuada Kasumovića i njemu bliskih ljudi. Treba se sjetiti samo sredine prošle godine kada je gradonačelnik Zenice zloupotrijebio govornicu Gradskog vijeća kako bi uvrijedio vijećnicu SDA kazavši da joj svaka šamara traži. Osim toga, na njenom Facebook profilu primala je užasne poruke koje su išle i do otvorenih prijetnji. Ipak, u svom političkom djelovanju nije posustajala, a ove godine je i kandidat za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

S Eminom Tufekčić razgovarali smo o događajima u Lašvi, djelovanju Fuada Kasumovića, urađenom i propuštenom u Gradskom vijeću Zenica u prethodnom mandatu, ali i o SDA i njenoj politici.

STAV: Prije svega, možete li nam ukratko pojasniti šta se tačno zbilo u Lašvi? Dosta je bilo medijskih tekstova ovih dana o navodnim nemilim scenama u koje je bila uključena i SDA.
TUFEKČIĆ: GO SDA Zenica je odbacio kao netačne i maliciozne navode iz medijskog tabora Fuada Kasumovića o navodnom incidentu u Lašvi. Istina je da se u jednoj lokalnoj porodici desio incident, ali u incidentu ni na koji način nisu učestvovali kandidati SDA niti je prema našim kandidatima izrečena bilo kakva ružna riječ. Kao i do sada, i u ovom slučaju se radi o klasičnim medijskim spinovima iz propagandne kuhinje Fuada Kasumovića, koji i na ovaj način pokazuje da u njegovim redovima vlada panika i strah od sigurnog izbornog poraza. Tome u prilog govori i incident na skupu u Brnjicu, čiji su akteri bile osobe u stranačkim dresovima Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad (BHI KF). Fuad Kasumović još nikada nije objasnio kako je za šest godina potrošio stotine miliona maraka, a nije realizirao nijedan kvalitetan razvojni projekt. U nedostatku znanja i kompetentnosti, on svu svoju snagu fokusira na borbu protiv SDA i Bakira Izetbegovića kao favorita naroda u utrci za povratak u Predsjedništvo BiH.

STAV: Šta je zapravo učinio Fuad Kasumović otkako je na vlasti?
TUFEKČIĆ: Ništa, nažalost. Domaća, ali i regionalna javnost imala je priliku da bolje upozna Fuada Kasumovića kroz njegovo urlikanje ispred zgrade OHR-a kada su građani došli da iskažu protivljenje nametanju Izbornog zakona. On već šest godina misli da će se urlikanjem, vrijeđanjem i optuživanjem drugih nešto izgraditi u Zenici, a Zenica ne samo da stagnira, naš grad, nažalost, nazaduje. Kako ambasadori, tako i drugi međunarodni dužnosnici, ali i investitori zaobilaze naš grad i Fuada Kasumovića u širokom luku.  Na zvaničnoj web-stranici grada možete pronaći servisne informacije o stanju u gradu, sliku gradonačelnika pored desetak metara asfaltiranog puta loše kvalitete i najavu otvaranja kafića. Za razliku od projekata rahmetli gradonačelnika Husejina Smajlovića, koji je realizirao projekte poput izgradnje glavne gradske magistrale, regionalne deponije, sportske dvorane, trening-centra za nogometnu reprezentaciju naše države i drugih, Zenica danas nema šta da prezentira kao značajan projekt.

STAV: Interesantno je da su upravo Vas u proteklom periodu najviše napadali u Gradskom vijeću Zenice. Ti napadi kretali su se od vrijeđanja, pa sve do ozbiljnih prijetnji. Šta mislite, zašto su upravo Vas uzeli za metu? Kako ste podnijeli te atake?
TUFEKČIĆ: Ja se protiv ataka, inače se borim samo istinom i argumentima. I, evo, nakon šest godina javnost može ocijeniti da sam uvijek nastojala u javnosti iznijeti samo činjenice. Javno sam ukazivala na nezakonitosti u postupanju gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegove administracije, na njihovu namjeru da uništite JP Zenicatrans – prevoz putnika, ali i da dodjeljuju milione iz budžeta koji je novac građana putem tendera svojim jaranima, što je i revizija budžeta Grada Zenica za 2018. godinu i utvrdila te je ovaj slučaj predmet od maja 2021. godine. Fuad Kasumović i njegove pristalice ne mogu se pomiriti s činjenicom da im neko govori istinu. Ako Fuad Kasumović obeća izgradnju poslovne zone Zenica-jug, dovede pet državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavi ih kao investitore koji će otvoriti 2.000 radnih mjesta i nakon tri godine umjesto poslovne zone tu naraste grmlje i šiblje, dovoljno je da ja poredam ove činjenice i da Kasumovićeve pristalice krenu s vrijeđanjem i prijetnjama kako me treba silovati, ubiti, šamarati i sl. Mene to svakako neće spriječiti da i dalje ukazujem na nerad, kršenje zakona i rasipanje budžetskog novca od bajke Fuada Kasumovića i njegove većine. Umjesto da realiziraju barem jedan od desetine idejnih projekata koje su platili budžetskim sredstvima, oni izmišljaju nove idejne projekte, pa su Zenicu prozvali i gradom idejnih rješenja.

STAV: Kako ocjenjujete rad vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica? Jesu li stvari mogle biti bolje?
TUFEKČIĆ: Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica radi odličan posao. To su stručni i ozbiljni predstavnici građana. Redovno na sjednicama Gradskog vijeća pokrećemo inicijative za rješavanje problema građana, ukazujemo na propuste gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegove administracije, dajemo prijedloge za poboljšanje odluka i drugih propisa koji su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ali, nažalost, većina iz straha ne smije podržati niti jedan naš konstruktivan prijedlog. Nećete vjerovati, ali odbili su i naš prijedlog da se most u Zenici nazove “Most žrtava Genocida u Srebrenici”, i mi danas u Zenici nemamo niti jednu ulicu, most, trg nazvan po žrtvama Genocida u Srebrenici. Mislim da pored ovog primjera ne trebam navoditi druge prijedloge inicijativa i odluka koji su odbijeni od aktuelne većine.

STAV: Klub vijećnika SDA najavio je još u junu slanje dopisa Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog, kako ste istakli, nepravilnosti u izboru novih članova Gradske izborne komisije Zenica. Dokle je došao ovaj slučaj? Kako će se dočekati izbori?
TUFEKČIĆ: Aktuelna većina koju čini BHI-KF, Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Nezavisni blok nastojala je da mimo svih propisa imenuje tri člana GIK-a po želji svog nalogodavca Fuada Kasumovića. S obzirom na to da sam članica Komisije za izbor i imenovanje ispred Gradskog vijeća i da sam bila uključena u cijeli proces imenovanja koji je trajao šest mjeseci, mogu reći da je došlo do grubog kršenja zakona i propisa. Predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić, predsjednik GIK-a Muamer Kovač i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Kenan Uzunović učinili su sve da onemoguće imenovanje zamjenskog člana GIK-a, skrivali dopise i druge akte od Gradskog vijeća, kršili procedure i radili za druge kandidate, samo zato što imenovana članica GIK-a nije bliska aktuelnom režimu. Nedavni slučaj oko imenovanja biračkih odbora dodatno je pojačao sumnje u to da Fuad Kasumović priprema izbornu krađu jer su pojedine članove biračkih odbora u jedan odbor imenovali kao predstavnika političke stranke, a u drugi kao predstavnika GIK-a.

STAV: Nalazite se na 14. mjestu kandidata SDA za Skupštinu ZDK. Kakav rezultat očekujete kako za Vas, tako i za Vašu političku opciju? Te kako gledate na rezultate Vlade ZDK, koju, između ostalog, čini i Vaša politička opcija?
TUFEKČIĆ: SDA će u ZDK, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine sigurno pobijediti. Što se tiče rezultata rada Vlade ZDK koju predvodi SDA, možemo biti ponosni na rezultate koje ostavlja iza sebe u ovom mandatnom periodu. Od rekonstrukcije škola, poboljšanja statusa zdravstvenih radnika, vraćanja dostojanstva prosvjetnim radnicima, zatim ulaganja u privredne zone, povećanje izdvajanja sredstava za stipendije i poboljšanja svih segmenata života na području ZDK, pobjeda SDA na predstojećim izborima je neupitna. A što se mog izbornog rezultata tiče, vjerujem da su građani prepoznali moj rad i da ću imati njihovu podršku i na ovim izborima kao i na svim dosadašnjim.

STAV: Šta ako Fuad Kasumović i oni koji mu pružaju podršku nastave biti uključeni u donošenje političkih odluka u Zenici?
TUFEKČIĆ: S obzirom na to da je Fuad Kasumović najavio ostavku ukoliko Denis Bećirović izgubi, a  ja duboko vjerujem da će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pobijediti, sasvim je jasno da Fuad Kasumović neće voditi procese u Zenici.

STAV: Kako Vi objašnjavate činjenicu da su protiv SDA najglasniji oni koji su nekada bili dio ove političke stranke?
TUFEKČIĆ: SDA je u proteklom periodu napravila i određene greške, a sama činjenica da su danas najglasniji bivši SDA-ovci jasno je da su oni, ustvari, bili te greške.

Autor: STAV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno