Ljudi

Emina Sinanović: Sevdalinka kao ljubav vodi me kroz život

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Emina Sinanović: Sevdalinka kao ljubav vodi me kroz život- U vremenu kada se nove bh. generacije sve više okreću zapadnoj muzici i trendovima ili su pobornici kiča i šunda, susret sa mladima koji njeguju ljubav prema našoj tradiciji i kulturi budi tračak nade da je očuvanje naših istinskih vrijednosti ipak moguće.

Emina Sinanović od malih nogu gaju neizmjernu ljubav prema sevdalinci, a pjevanjem se počinje aktivnije bavit već od svoje 11. godine. Trenutno je član nekoliko udruženja koja nastoje tradicionalnu pjesmu sevdalinku sačuvati od zaborava (BZK Preporod Zenica, Ansambl Bosnia Folk Zenica, hor “Kasiopeja”).

Kroz ova udruženja aktivni je učesnik većine kulturnih manifestacija u svom gradu, ali i šire (Dan državnosti, Dan nezavisnosti, bajrami, vjerski praznici svih naroda, ramazanske manifestacije, godišnjice raznih ustanova, promocije knjiga itd).

Uz sve to, ne zapostavlja niti svoje školovanje i trenutno je uspješna studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Zenici, odsjek njemački jezik i književnost.

Nastupe bilježi širom BiH, ali i van granica naše domovine. Ističe da joj je najupečatljiviji nastup onaj iz Istanbulu 2017. godine kada je kao prva i jedina Bošnjakinja ikad zapjevala u udruženju “Bosna sandžak”. Pored ovog nastupa, svake godine učesuje na tradicionalnoj smotri folklora i narodnih igara u Hrvatskoj, gdje se okupe svi narodi bivše Jugoslavije. Priliku za nastupe imala je i u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj.

Kada su u pitanju festivali i manifestacije u BiH, ponosno, izdvaja pobjedu na Festivalu sevdaha Vranduk 2017. godine, te manifestaciju “Vezeni most” Banja Luka u Banskom dvoru gdje svake godine zajedno s narodnim orkestrom BZK Preporod uzima učešće, zatim festival “Prvi glas Bijelog Polja” i mnogi drugi.

Kroz svoju skromnu pjevačku karijeru, kako kaže, održala je i dva solistička koncerta u Bosanskom narodnom pozorištu u sklopu manifestacije Winterfest u organizaciji braće Petrović gdje je otpjevala preko 50 najljepših sevdalinki. Koncerti su nosili naziv “Sevdah dušom opjevan”.

Pored sevdalinki, kroz hor “Kasiopeja” u Zenici imala je priliku pjevati i tradicionalne pjesme drugih naroda te dodaje da zaista uživa u tradicionalnom melosu i narodnim pjesmama.

“Sevdalinka je moja najveća ljubav i interpretiranjem ove pjesme nastojim podići svijest prvenstveno kod mladih ljudi o važnosti ove autohtone pjesme”, riječi su lijepe Zeničanke za Senzor.ba.

Na neizbježno pitanje da li je interpretacija sevdalinke njen životni poziv, ova, već sada ostvarena, 22. godišnjakinja, odgovara:

“Nisam sigurna da li je pjevanje nešto čime se želim baviti u budućnosti, jer trenutno imam priliku raditi kao nastavnica njemačkog jezika na jednom kursu, prije nego privedem studij kraju i moram reći da zaista uživam i u ovom zvanju, ali ono što je sigurno jeste to da pjesmu nikad neću napustiti. Smatram da su mi pjesma sevdalinka i svaki moj nastup donijeli samo najpozitivnije emocije, predivna i korisna poznanstva, iskustva, na neki način pozitivnu popularnost i omiljenost u društvu, a u svemu tome zaista uživam. Sve u svemu, predivne uspomene koje nikada neće izblijediti i uvijek će biti tu da me podsjete na jednu pozitivnu i lijepu odluku moje mladosti, a to je da čuvam tradiciju i kulturu svoje domovine onako kako samo ja umijem.”

Autor: senzor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno