Zenica

Elektroprivreda žestoko o rudniku “Zenica”: Imaju prihod od 3,2 miliona KM, a na plate im treba 10 miliona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prozvala je nadležne u Rudniku mrkog uglja “Zenica”, kritikovavši ih zbog slabe proizvodnje.

Iz Elektroprivrede kažu da su rudniku “Zenica” u periodu od 25.05.2021. do 31.01.2024.godine, na osnovu zaključenih ugovora, uplatila pozajmice u vrijednosti 85.375.350 KM.

“Od navedenog iznosa, samo u periodu od 17. oktobra prošle godine do kraja januara ove godine, vrijednost uplaćenih pozajmica je iznosila 41,2 miliona KM, što je za 11,2 miliona KM više u odnosu na predviđenih 30 miliona KM prema izmjenama Odluke Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH o rasporedu odobrenih sredstava za davanje pozajmice rudnicima uglja. Dodatna sredstva obezbjedila je Uprava JP Elektroprivreda BiH Odlukom o preraspodjeli novca za davanje pozajmica rudnicima Koncerna EPBiH”, navode iz Elektroprivrede.

Naglašavaju da su sredstva po pozajmicama utrošena za uplate obaveza za PIO po tužbama radnika, obaveze za PIO po redovnom penzionisanju i uplatu otpremnina za radnike koji su ostvarili pravo na iste, i zbrinjavanje viška radnika kroz izmirenja obaveza za doprinose i isplatu stimulativnih otpremnina, kao i isplatu po obavezama za tekuće poslovanje.

“Uprkos provedenim aktivnostima i uplati pozajmica od strane JP Elektroprivreda BiH u iznosu višem od 41 milion KM u periodu 17.10.2023.-31.01.2024.godine, RMU ‘Zenica’ je od septembra 2023. do januara ove godine, ostvarila proizvodnju od 34 posto u odnosu na plan i prihod 3,2 miliona KM. Troškovi plata za navedeni period iznose 10,1 milion KM i veći su od ostvarenog prihoda za 6,8 miliona KM”, ističu iz Elektroprivrede.

Iz tog preduzeća kažu da su kao vladajuće društvo Koncerna EPBiH ispunili sve obaveze kako bi preostali broj uposlenika u RMU “Zenica” obezbjedio kontinuitet proizvodnje, ispunjenje planova i stabilnost poslovanja.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno