Politika

Ekskluzivno: Skupštinu ZDK umalo noć ranije otkazao Kolegij – objavljujemo ko je bio za, a ko protiv otkazivanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je danas, glasovima svih prisutnih 30 zastupnika, jednoglasno izglasala Rebalans budžeta Kantona za 2022. kojom je predviđeno da se za radnike o obrazovanju, policiji, te drugim institucijama i preduzećima koja primaju plaću iz Budžeta ZDK isplati 1.080 KM jednokratne pomoći.

Podsjećamo, Vlada ZDK u prethodnom sazivu pripremila je Odluke, ali je došlo do uspostave nove Skupštine ZDK, nove Vlade i većine, te je odluka o rebalansu, te odluka Vlade (zakazana za četvrtak, 29.12.) dočekala novi saziv.

Osim odluke, Skupštinu je dočekalo i hiljade nezadovoljnih ispred zgrade na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, koji su nakon informacija da se planira odbijanje odluke i neisplaćivanje, protestvovali.

Sedam-osam pauza, sjednica u trajanju od četiri sata i efikasno manje od pola sata rada, tenzije, nerijetko i teške riječi i – odluka na kraju jednoglasno usvojena !? Kako je moguće da ako, barem po zapisniku o glasanju, niko nije protiv odluke, dogodi se takva drama?

Prilično skriveno iza kulisa samog zasjedanja, tokom jučerašnjeg dana, večeri i jutros, odvijala se prava drama, čiji materijalni dokaz je Zenicablog dobio u posjed. Naime, nakon što je postalo jasno da će osim zastupnika SDA (11), za odluku o isplati glasati i zastupnici SDP-a (5) i DF-a (3), a da na sjednici neće biti u funkciji zastupnika Vinko Marić (BHI – KF), te još neki zastupnici, aktuelna većina je pokušala odgoditi sjednicu za narednu sedmicu, potvrđeno je dokumentom koji objavljujemo.

Ono što građani treba da znaju je da neusvajanjem rebalansa, a onda i Odluke Vlade ZDK po odluci Skupštine, te neobjavljivanjem u Službenim novinama u ovoj godini (dakle, do posljednjeg radnog dana, petka 30.12.) rebalans se NE MOŽE napraviti, barem ne zakonito, u narednoj godini.

Sve odluke, pripremljeni dokumenti, koji predviđaju isplatu po 1.080 KM bi bukvalno “pali u vodu”, a da za to “niko nije kriv”, jer je eto sjednica prolongirana.

Zato je u utorak poslijepodne, od 15.40 do 17.40 obavljena telefonska sjednica kolegija Skupštine, na kojoj se glasalo o tome da se sjednica prolongira “do sljedeće sedmice”, jer je navodno materijal preobiman i preozbiljan, pa zastupnici zbog “dana predstojećih praznika” nisu bili u prilici da ih kvalitetno razmotre !!??

Prilikom glasanja da li sjednicu treba odgoditi (a posredno bez isplate ostaviti zaposlenike javnih institucija) bilo je šest, a protiv odgađanja sedam članova Kolegija.

Bitno je naglasiti da se ZDK finansira po principu Privremenog finansiranja u prva tri mjeseca, pa bi onda eventualna nova odluka Vlade i Skupštine i eventualna isplata bila moguća tek usvajanjem budžeta za 2023. (ako bi bila predviđena sredstva) i ponavljanjem cijele procedure, što implicira da bi najranije bila moguća najranije u aprilu ili maju 2023.

Prema dokumentu kojeg objavljujemo za odgađanje su bili članovi Kolegija Sanja Renić i Amela Granić (BHI – KF), Behija Kulović (Naša stranka), Almina Sivić (NES), Harun Čolić i Dejan Kovačević (NiP).

Protiv odgađanja sjednice su bili Ćazim Huskić (SDA) Hajrudin Fermić i Goran Bulajić (DF), Omer Škaljo (SBB), Anita Paurić (HDZ), Mladen Simić i Damir Memić (SDP).

Za četvrtak prijepodne zakazana je sjednica Vlade ZDK koja treba donijeti odluke na osnovu usvojenog Rebalansa, koje potom idu na objavljivanje u Službene novine ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno