Ljudi

Ekskluzivni intervju: Valentin Ilievski, generalni direktor Messer BH Gas/Messer Tehnoplin: 2018. će biti godina ekspanzije i izvoza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekskluzivni intervju: Valentin Ilievski, generalni direktor Messer BH Gas/Messer Tehnoplin: 2018. će biti godina ekspanzije i izvoza – Direktan povod za intervju sa direktorom Messera u BiH, kompanija Messer BH Gas i Messer Tehnoplin, Valentinom Ilievskim, osim rezimiranja prethodne poslovne godine i planovima za ovu godinu, jeste odluka njemačkih poslodavaca da ga imenuje i za direktora Messera u Sloveniji, što najbolje govori o njegovim rezultatima, ali i povjerenju koje ima kod vlasnika kompanije.

Ilievski je na čelu dva bosanskohercegovačka privredna društva već devet godina, a na početku 2018. je postavljen i za voditelja Messerovog tima u Sloveniji. Zbog njegovih izuzetnih rezultata u kreiranju novih vrijednosti u Bosni i Hercegovini Uprava Messer Group je donijela odluku da uporedo vodi i Messer Slovenija d.o.o. Na ovaj način se ujednačavaju i stabiliziraju proizvodni kapaciteti na oba tržišta i standardizira visok nivo kvalitete u upravljanju resursima koje ova kompanija ima u ovom dijelu Evrope.

Početkom oktobra prošle godinem u sjedištu kompanije u Rajlovcu, Messer je proslavio dvadeset godina svoga uspješnoga poslovanja u Bosni i Hercegovini. recite nam nešto o tome.  

Ilievski: Messer je 1997. godine osnovao svoje prvo preduzeće u Mostaru pod nazivom Messer Mostar Plin i od tada do danas razvio je svoje djelovanje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. To znači da osim mostarskog društva u BiH egzistiraju i Messer BH Gas i Messer Tehnoplin koji se bave proizvodnjom, plasmanom i distribucijom plinova. Glavna postrojenja nalaze se u Zenici (kisikana) i u Sočkovcu (CO2). U ovih dvadeset godina Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj strategiji investiranja danas u bolje sutra.

– Vlasnik kompanije Stefan Messer je tokom pomenute ceremonije u Rajlovcu rekao da je “Messer u BIH među prvim stranim preduzećima koja su odlučila ujediniti svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima”. Sigurni smo da dijelite to mišljenje, s obzirom da u tom pravcu ide i vaše djelovanje cijelo vrijeme…  

Ilievski: Takva politika pokazala se ispravnom i zato smo danas ovdje gdje jesmo –  i planiramo ostati još dugo. Naša kompanija u BiH je među prvim stranim investitorima koji su došli u poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu i razvijali svoj posao, ali ujedno i razvijali ekonomiju ove zemlje. Messer je proglašen i najvećim stranim investitorom od strane FIPA-e, a kompanija uvrštena među najpoželjnije poslodavce. Dvadeset godina je najbolji dio u aktivnome radnom vijeku jednog čovjeka. Taj najplodniji dio naših života Messer je ugradio u privredu Bosne i Hercegovine i u njen industrijski razvoj. Smatrali smo, i dan danas smatramo, da to ima smisla. Da se ovdje mogu napraviti rezultati vrijedni spomena. I uspjeli smo da pokažemo da ništa nije nemoguće uz želju, rad, istrajnost, dobre namjere i viziju. Širili smo se od Mostara na jugu do Bihaća na sjeveru, za nas nikakve, pa ni entitetske granice nisu predstavljale problem nego motiv.

Nakon oktobarske svečane proslave Messer je otvorio još jedno postrojenje CO2 u Sočkovcu, a uskoro počinje s radom i nova punionica i distributivni centar u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci. Šta su planovi u 2018.? 

Ilievski: Nove investicije dovode do širenja, a širenje podrazumijeva i izvoz van granica naše zemlje. Nastupajuća godina bit će orijentirana na eksportiranje, izvoz. Kao i narednih sto, koliko se najmanje mislimo zadržati ovdje.

Ipak, da sve ne bude toliko optimistično, da unesemo i dozu aktuelne realnosti, podsjetiti ću Vas na Vaše gostovanje, početkom prošle godine, na regionalnoj Al Jazeera Balkans televiziji, bilo je i kritike na račun administracije…. 

Ilievski: Da, govorili smo o o privlačenju stranog kapitala kao i o mogućnostima poboljšanja postojeće infrastrukture i investicijske klime. Ja kao CEO Messera i član Vijeća stranih investitora istakao sam da su strani investitori do sada uložili devet (9) milijardi KM u BiH što je 70 posto od ukupnih investicija u BiH. Strani investitori su ključ za investicije i za podržavanje države. Kad je riječ o kompaniji Messer, najlakše nam je bilo poslovati u Hrvatskoj, zatim u Srbiji, pa tek onda u BiH jer ovdje imate ogroman birokratski aparat koji vas koči na tri razine. Na pitanje zbog čega investicije padaju u BiH, rekao sam kako ovdje imate ogromne prepreke, prva prepreka je građevinska dozvola, zatim kad trebate registrirati kompaniju i njenog direktora i slično. Te se birokratske prepreke moraju otkloniti…Strani investitor koji investira ovdje nosi ne samo kapital nego i know how i znanje koje je jako važno za razvoj. I svaki ulaže u budućnost. Na kraju, ključne prednosti BiH u odnosu na druge zemlje su stabilna valuta koja je usklađena sa eurom, porez na profit je samo deset posto, a geostrateški BiH je u sredini jugoistočne Evrope i blizu je velikih razvijenih zemalja. S druge strane, mnoge kompanije koje dolaze van Evrope žele doći u zemlje koje su blizu Evropske unije i na taj način traže mjesto za investicije.

– Kad smo kod stranih, konkretno njemačkih investicija, Messer jeste jedna od najvećih stranih investicija, samim tim i njemačkih, ali nije jedina… 

Ilievski: Da, to su mogli nedavno vidjeti posjetioci manifestacije “Njemačka u BiH”. Među trideset izlagača njemačkih kompanija bila je i naša, koja je prezentirala svoju djelatnost, aktivnosti i proizvode na posebnom info štandu. Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture. Njemačka Savezna vlada je u obnovu i razvoj BiH dosad investirala oko milijardu eura, čime se ubraja među najveće strane donatore. Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura također je i najvažniji trgovinski partner, te jedan od glavnih investitora u BiH.

Krajem godine Messer je u BIH postao partner još jedne velike međunarodne korporacije… 

Ilievski: Da. Messer BH Gas d.o.o od 15. novembra postao autorizirani dobavljač CO2 za The Coca Cola Company, nakon što je izvršen audit i donesen zaključak da postojeća proizvodnja ugljikovog dioksida u Messerovom postrojenju Sočkovac iz prirodnog izvora obezbjeđuje dobijanje ugljikovog dioksida koji odgovara standardima za isporuku ove prestižne svjetske kompanije za proizvodnju pića. Za dobijanje CO2 koji odgovara zahtjevima TCCC obezbijedili smo adekvatan dizajn baziran na kvaliteti i varijabilnosti u dolaznom sirovom gasu, specificirali detaljne operativne postupke i dokazali kontrolu nad procesom tako da je finalni proizvod CO2 konzistentno po svim parametrima u skladu sa specifikacijom TCCC. Jedan od zahtjeva audita je i godišnja analiza parametara sirovog i finalnog gasa u ovlaštenoj vanjskoj laboratoriji TCCC, kojih ima samo nekoliko u svijetu. Rezultati analiza su pokazali da su parametri našeg finalnog proizvoda u potpunosti u skladu sa zahtjevima standarda Coca Cole, a to je samo potvrdilo naše višegodišnje praćenje parametara navedenih od Međunarodnog udruženja tehnologa za piće (ISBT).

– Recite nam nešto više o tom pogonu, koji je ocijenjen tako pozitivnim ocjenama…. 

Ilievski: Sama vrijednost nove Messerove fabrike u Sočkovcu prelazi investiciju od 2,5 miliona EUR, a u adekvatnu laboratorijsku opremu uloženo je dodatnih preko 250 hiljada EUR. U cilju kontinuiranog nadzora ispravnosti proizvoda od samog izvorišta CO2 plina do pretakanja plina kod kupaca, definirani su osnovni principi HACCP kodeksa i implementiran je standard za upravljanje sigurnošću hrane ISO/FSSC 22000. Također, standard ISO 14001:2015 potvrđuje da je naše poslovanje u skladu sa zahtjevima o okolinskom upravljanju, a kroz niz implementiranih akcija u proteklom periodu Messer BH Gas pokazuje da je društveno odgovorna kompanija. Treba naglasiti da je postrojenje u Sočkovcu jedini ovlašteni dobavljač CO2 od strane Coca-Cole u Bosni i Hercegovini.

– Koliko nam je poznato, ovaj sjajni posao sa Coca Colom nije jedini….. 

Ilievski: Pepsico je jedan od naših ključnih kupaca kojem se isporučuje tečni CO2 za proizvodnju pića. Njihovo odobrenje je jedno od najprestižnijih na svijetu u industriji pića. Ovo odobrenje vrijedi do kraja 2020., ali se kvalitet CO2 mora potvrđivati svake godine. U Messerovoj podružnici Sočkovac, koja proizvodi CO2 od 2012., svi kapaciteti su u cjelosti iskorišteni. Zbog toga je otvorena i nova bušotina koja može zadovoljiti potrebe kupaca za ugljen-dioksidom. U ovaj proizvodni pogon je kompanija Messer, koja u BiH uspješno djeluje 20 godina sa investicijama teškim preko 100 miliona KM, uložila dodatnih pet miliona KM. Početkom eksploatacije iz nove bušotine postat ćemo izvoznik ugljen-dioksida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. CO2 je strateški plin i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim privrednim granama.

A početak protekle godine obilježila je informacija i o tome da je Messerov gas u najboljoj vodi na svijetu… 

Ilievski. Da, i to ste u pravu. Tešanjska kompanija «Zema» već treću godinu zaredom osvajač je zlatne medalje na prestižnom 27. takmičenju voda u američkom Berkely Springsu. »Tešanjski kiseljak», kao istaknuti brend ove fabrike, redovni je učesnik i redovni dobitnik najvećih priznanja otkako «Zema» proizvodi i plasira na tržište svoju flaširanu mineralnu vodu. Messer BH Gas/Messer Tehnoplin dugi niz godina uspješno poslovno surađuje sa «Zemom» snabdijevajući ih svojim proizvodom (CO2), koji je neophodan za dobivanje krajnjeg rezultata, a to je nagrađeni «Tešanjski kiseljak». Značaj ove nagrade leži i u činjenici da «Zema» postiže svjetski valorizirane rezultate i promovira bosanskohercegovačke prirodne potencijale diljem svijeta.

U svakom od ovih vaših uspjeha, sigurnost je na najvišem nivou i prioritet svih prioriteta… 

Ilievski: Messer, najveće poduzeće u privatnom vlasništvu specijalizirano za industrijske plinove, posebnu pažnju posvećuje tome… Početkom septembra Dan sigurnosti na svim svojim lokacijama diljem svijeta. Ovogodišnji fokus stavljen je na osobnu odgovornost, te povećanje osviještenosti o potencijalnim opasnostima. U 2015. Europska udruga za industrijske plinove (European Industrial Gas Association – EIGA) razvila je 14 ‘pravila koja život znače’. Ova osnovna pravila ponašanja su u Messeru uspješno raširena, s ciljem stvaranja veće osviještenosti  u svrhu ranog prepoznavanja opasnosti i njihovih izvora. U 2016. godini specijalisti za industrijske plinove razvili su i seriju brošura ‘Sigurnosni džepni vodič’, kako bi konstantno povećavali sigurnost svojih kupaca. Kao dodatak osnovnim znanjima, npr. pregled simbola opasnosti naznačenih na ramenu boce, vodič nudi i neophodni know-how za sigurno i bezrizično rukovanje plinovima.

Messer je prisutan svakodnevno u ranim oblastima, od sponzorstva nogometnih klubova, pomoći u humanitarnom radu, obrazovanju… 

Ilievski: Messer je kompanija čija je misija da djeluje pozitivno na svoje okruženje i da afirmira one vrijednosti koje mogu popraviti društvo u cjelosti. Sa potpunim osjećajem za one pripadnike zajednice koje krasi posebnost i različitost uvijek se rado i otvorena srca odazivamo da proaktivno učestvujemo u realizaciji njihovih želja, ambicija, projekata.  Neki od njih su Škola fudbala “RESPEKT”, za djecu sa poteškoćama u razvoju, djecu iz romske populacije, djecu bez roditeljskog staranja kao i ostalu djecu jednako otvara vrata i pruža besplatne treninge fudbala. Naša kompanija se pridružila svima koji su željeli prenijeti bavarsku atmosferu na sarajevsko tlo putem Oktoberfesta. Dalje, Messer BH Gas je u nekoliko navrata podržavao timove entuzijasta koji su uz pomoć balona napunjenog helijem slali svoje kamere u orbitu želeći vidjeti dokle seže moć suvremene tehnologije. Pomogli smo i Roditeljske kuće kao mjesta boravka roditelja oboljele djece koja nisu iz glavnog grada. U skladu sa potpisanim petogodišnjim Memorandumom između Messer BH Gasa i GIZ-a (Njemačka vladina razvojna agencija), učenici dvije srednje škole iz Gračanice posjetili su fabriku CO2 u Sočkovcu gdje su se upoznali  sa prezentacijom upotrebe CO2 u razne društveno korisne svrhe. Podržali smo i Festival dječije umjetnosti (FEDU), jedinstven po svome sadržaju i karakteru. To je prvi internacionalni festival u BiH i Regionu koji je prilika za afirmaciju knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade, ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze. Kompanija Messer BH Gas koja ima sluha za najmlađu populaciju, njihove umjetničke i kulturne potrebe, glavni je partner Festivala u domenu dječijeg stvaralaštva. Sve nagrade za najbolju bajku koju su napisali učenici osnovnih škola financira naša kompanija. Kompanija Messer sarađuje i pomaže i SOS Dječija sela BiH. Tako je Messer BH Gas postao partner ovoj važnoj organizaciji koja osigurava porodični model brige za djecu i mlade bez roditeljskog staranja, ali i pruža podršku porodicama koje su se našle u stanju socijalne potrebe. Messer je kao društveno odgovorna kompanija odmah prepoznao značaj pružanja prilika mladima da prođu struktuirane obuke, da kroz posjete, volonterski rad, stažiranje i treninge u kompaniji usvoje praktična znanja i vještine, te steknu radna iskustva potrebna poslodavcima u BiH. Messer je, također, sponzor Fudbalskog kluba Sarajevo.

::::::::::::::::::

Nešto o kompaniji 

Messer u BIH dio je grupacije specijalizirane za industrijske, medicinske i specijalne plinove. Pod brandom ‘Messer – Gases for Life’ sa preko 90 podružnica, poduzeće aktivno djeluje u preko 36 zemalja u Europi, Aziji, Americi i Alžiru. Međunarodnim aktivnostima upravlja se iz Bad Sodena kraj Frankfurta na Majni, dok se centraliziranim funkcijama komunikacija, logistika, inženjerstvo, proizvodnja i primjene upravlja iz Krefelda.

Stefan Messer, generalni direktor i vlasnik Grupacije Messer, skupa sa 5.485 zaposlenika, djeluje u skladu sa definiranim principima koji uključuju fokus na kupce i zaposlenike, odgovorno ponašanje, korporativnu odgovornost kao i povjerenje i poštovanje. U 2016. poduzeće je ostvarilo konsolidirani prihod od 1.146 miliona eura (€).

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno