Naše

EKOLOGIJA – ili priča za medije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EKOLOGIJA – ili priča za medije – Treba li više uopšte pisati ili pričati o ekologiji i analizirati do kojeg je nivoa u ovoj zemlji dovedena. Obzirom na rad naših institucija i vlasti, dostignuti nivo devastacije i degradacije prirode, rad inspekcija i ispitnih laboratorija, planirane buduće hidroenergetske i tremoenergetske objekte, sjeću i eksploataciju šuma, uzurpaciju vodotokova, ispuštanju otpadnih voda u vodotokove i zagađenju izvorišta pitke vode, da ne nabrajamo dalje – to je mrtvo slovo na papiru ili samo atraktivna tema za medije. Kada jednom izgubimo ove resurse i poremetimo prirodnu ravnotežu i uspostavljen prirodni režim funkcionisanja biodiverziteta, nema tih investicija i novca koji to može vratiti nazad. Kakav je to problem, pogledajte samo Kaliforniju koja je jedna od najbogatijih zemalja svijeta kako prolazi sa požarima i nedostatkom vode i za piće i za poljoprivredu.

A da se BiH bar vrati nazad u nekakve normalne okvire i relacije iz sljedećih negativnih rekorda koje smo dostigli, možete samo predpostaviti šta nam treba. Kako stoje stvari i funkcioniše ova jadna država trebat će nam stoljeća da se izvućemo iz ovih g….a.
– prvi u Europi po zagađenju okoline, drugi u svijetu ( iza S.Koreje),
– prvi u Europi po broju smrtnih slučajeva od posljedica zagađenja okoliša,
– prvi u Europi po broju pušaća i broju umrlih od posljedica pušenja,
– najsiromašnija zemlja u Europi,
– neprevaziđeni po djelovanju lobija i kriminalaca ( duhanska industrija, šume, energetika, rudna bogatstva, poljoprivreda, uvoz hrane itd ),
– prvi u Europi po trendu iseljavanja i demografskoj katastrofi,
– najgori poslovni uslovi u Europi,
– onaj ostali dio socio-ekonomskih rekorda nećemo dalje navoditi, da skratimo mučenje.
Šta Eko forum iz Zenice radi po ovim pitanjima “možda” je poznato ovoj, največim dijelom nezainteresovanoj javnosti ( bar onom razumnom dijelu ).
Šta vlast i institucije rade ili ne rade mislimo da je i to poznato. Za malu ilustraciju njihovog doprinosa postizanju gornjih rekorda navest čemo neke “bisere” ;
– poslije pokrenute tužbe ( upravni spor ) za postrojenje BOF Čeličane u A. Mittalu iz Zenice, koji je pokrenuo Eko forum kod Kantonalnog suda u  Sarajevu, poslije više od 2 godine nije donesena nikakva odluka o statusu tužbe. U čitavom procesu sada je pokrenuto pitanje od suda u Sarajevu, da li    je Eko forum iz Zenice u stečaju. Vjerovatno je sljedeće pitanje koji su brojevi cipela članova Eko foruma.
– poslije više od dvije godine, potpisan je ugovor o ustupanju opreme u vlasništvu grada Zenice za mjerenje zagađenja ( mjerne stanice) i njeno ustupanje Metalurškom institutu iz Zenice. Sada grad insistira na naplačivanju troškova iznajmljivanja opreme Metalurškom institutu. I radi uštede, grad neće da plaća neke od tih usluga i obustavljena su mjerenja ukupnog taložnog i sadržaja teških metala u tom prahu. Ta mjerenja su rađena na          MIZ-u preko 40 godina i krucijalna su kao dokaz o stepenu zagađenja okoline i tla od strane A.Mittala u svakom pokrenutom sporu.
– zbog potpisanog ugovora između A.Mittala i grada o isporuci toplote gradu, epizoda uzbune garantovano neće biti proglašena. Čim se pređe prag za proglašenje epizode uzbune, A.Mittal treba preći na loženje zemnog plina za potrebe grijanja i tehnološke procese. Pošto ovu “zabavu i hir – potrebu  za čišćim zrakom” traže građani, oni trebaju to i da plate. Kako nam je gradonačelnik počeo štednju na građanima, zbog troškova štednje i od ovog            zahtjeva neće biti ništa. Tako se i prošle godine to nije ni jednom desilo, pa očekujte i ubuduće.
– na poslaničko pitanje u Kantonalnoj skupštini ZeDo kantona o pokrenutim prijavama, tužbama i donesenim riješenjima iz oblasti ekologije, u zadnjih pet godina na području ZeDo kantona najkraće i najjednostavnije je reći da niko nije pravosnažno kažnjen za bilo koji ekološki eksces.
– na pismeni zahtjev Eko foruma upućen Federalnoj inspekciji o nadzoru i pregledu A.Mittala poslije izdavanja nove okolinske dozvole za A.Mittal, jer je postojao dio obaveza koji je A.Mittal trebao ispuniti do 03.10.2017.g., dobijen je izvještaj iz kojeg je vidljivo da je od 10 konkretnih obaveza ispunjeno samo 4. i naravno, ni jedna prijava ili kaznena sankcija za ovako već viđeno, komotno ponašanje i izbjegavanje obaveza.
– i za šlag na kraju, naša gđa ministarka iz Federalnog Ministarstva za okoliš i turizam, poslije svih gore navedenih slavnih rekorda dobije nagradu  od  Europskog pokreta za BiH, za doprinos jačanju puta BiH ka Europskoj uniji. Kada neko sa gornjim, nabrojanim referencama i rezultatima dobije ovakvu nagradu, možete misliti kako ostali rade ili koliko smo mi daleko od Europe, a ovakvih rekorda se danas stide i oni iz Afrike. I bojim se da brzo nećemo imati zemlje za poređenje, jer smo ih prevazišli u suprotnom smjeru.
  Zato, kada nas neko iz medija u zadnje vrijeme zamoli za komentar, vjerujte da smo sve češće u dilemi da li, kome ili za što više treba uopšte pričati o EKOLOGIJI. A svu ovu promašenu priču za našu vlast itekako plaćaju one kolone ili ka grobljima ili preko granice, i kako nam odlično ide brzo da zadnjeg    građanina.   Sretna nam i jadna Nova sljedeća godina.
 Alibegović Zlatan


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno