Rekreacija

Eko Tvrtkovac: Brdsko-biciklistička staza

Eko Tvrtkovac - brdsko-biciklistička staza
Eko Tvrtkovac - brdsko-biciklistička staza
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekološko udruženje “Eko Tvrtkovac” je jučerašnji sunčani dan iskoristilo za postavljanje putokaza na dijelu projektovane brdsko biciklističke staze  od sela Arnauta (670 m n/v) preko Lastavice (1065 m n/v) do Tvrtkovca (najviši vrh u kantonu 1304 m n/v). Staza uglavnom prolazi kroz crnogoričnu šumu i sama ta činjenica će predstavljati nezaboravan doživljaj.

Ukupno je postavljeno 33 putokaza i oznaka mjesta (slike u prilogu) i to 21 oznaka do Lastavice i 12 oznaka od Lastavice do Tvrtkovca. Od Arnauta do Lastavice staza je duga 7 867 m, a od Lastavice do Tvrtkovca 6297 m.Staza je skoro čitavim putem prohodna za ovu vrstu sporta i rekreacije, jedino je od Vratnice (1172 m n/v, lovačka kuća ) do Tvrtkovca (1387 m) ekstreman uspon i uska staza, Uska staza i od Karaule preko Hripljanca do Vratnice (1454 m i uspona 208 m), što znači da je cca 2800 m staza uska i prohodna, dok je ostali dio staze (cca 12 000 m) dovoljno širok da ga može koristiti terensko vozilo, a do Lastavice (preko sela Radinovića) može se doći i bilo kojim putničkim vozilom. Zato građani Zenice, ako je “teško” biciklom se dovesti do Lastavice možete se dovesti autom i uživati u prirodi. Pojedinci već dolaze, kojim je stalo do boljeg zdravlja.

Eko Tvrtkovac - mapa brdsko-biciklističke staze
Eko Tvrtkovac – mapa brdsko-biciklističke staze

Staza se ne poklapa uvijek sa najboljim putem, nego smo uglavnom koristili stari rimski put do Lastavice. Na Postojnu smo dio puta (staze) prokresali, a manji dio ćemo u nerednom periodu. Na dionici od sela Puhovac do Lastavice su u skorije vrijeme izgrađena tri šadrvana (objavljivano) i klupa na Markovom kamenu (16 stoljeće) ,sa tri izvora vode (Javorik, Bijela bara i Lastavica) koji će sigurno trenutke odmora učiniti ugodnijim.

Ukupna dužina projektovane staze je 78 979 m, a polazi iz sela Arnauta preko Lastavice, Tvrtkovca, Inišća, Markovca, Bistrovca, Previle, pl. doma Pepelara, Rogatke, Petrovića kuća, Bijele vode, Kraljevina i na kraju svima poznatih Smetova. Staza, u stvari, zaokružuje zamišljeni, a nikad ostvareni i realizovani Park prirode Babina, kojim se općinsko (sada gradsko) vijeće bavilo nekih 10-tak godina bezuspješno. Svjesni smo mi da je ovo preambiciozan projekat za nase skoro formirano udruženje, ali neko mora skretati pažnju vlastima na ovo prirodno blago.

Projekat obuhvata i izgradnju 5 šadrvana, uređenje 4 izvora pitke vode, postavljanje 5 velikih panoa sa brdsko-biciklističkom stazom, izradu i printanje kataloga interesantnih sadržaja uz stazu i iz sliva Babine rijeke, prokresivanje neprohodnih dijelova staze (cca 4 km), izradu reportaže staze i kraja radi promocije, markiranje staze sa GPS-om i postavljanjem na internet stranicu za brdski biciklizam i da ne nabrajam dalje. Dakle cilj nam je visok, ali urađenim poslom u ovoj godini smo zadovoljni.

Naši projekti su konkretni i vidljivi, te ne prestaju nakon održane promocije i konferencije za štampu. Zahvaljujemo se administraciji grada i Regionalnoj deponiji Mošćanica koji su sa skromnim finansijskim sredstvima pomogli označavanje dijela staze sa putokazima i oznakama mjesta. Označavanje staze namjeravamo nastaviti i iduće godine, jer ove oznake sigurno olakšavaju kretanje i orjentaciju u prirodi.

Ovim putem pozivamo vijećnike, poslanike, odgovorne u administraciji grada i javnim preduzećima da upoznaju građane dokle se stiglo sa realizacijom projekta Parka prirode Babine i šta vlast namjerava uraditi u ovom Parku. Često postavljamo sebi pitanje šta radi turistička zajednica kantona na promociji sadržaja ili bilo kakvom drugom učešću u finansiranju bilo čega iz ovog sliva gdje živi cca 30 000 ljudi. Za drugi početak bi odlična bila sjednica gradskog vijeća na ovu temu. Svjesni smo mi da oni vole provoditi vrijeme na “plavim toplim morima diljem svijeta” ali ima nas mnogo koji rado provodimo vrijeme u prirodi i to nam treba olakšati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno