Zenica

Eko Forum Zenica: Novi plan interventnih mjera

Foto: Jazid Ahmetkadić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je inovirani Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Zeničko – dobojskog kantona. Plan je objavljen u Službenim novinama ZDK broj 3/24, a stupio je na snagu 22.2.2024. godine. Gradonačelnici u ZDK dužni su donijeti Planove interventnih mjera gradova/općina koji moraju biti usklađeni sa odredbama ovog Plana najkasnije do 22. aprila 2024. godine.

U radnoj grupi za izradu plana učestvovao je i predstavnik Eko foruma Zenica, čiji prijedlozi i sugestije su uvršteni u novi plan. Novim planom uvedene su izmjene plana koji je bio na snazi od 2013. godine, i njegovo usklađivanje s novim propisima:

 • Smanjene su granične vrijednosti za proglašenje epizoda
  • Epizoda pripravnosti proglašava se kad satne koncentracije SO2 tokom tri uzastopna sata dostignu 350 µg/m3, ili 24-satne koncentracije PM10 dostignu 50 µg/m3
  • Epizoda upozorenja proglašava se kad satne koncentracije SO2 tokom tri uzastopna sata dostignu 400 µg/m3, ili 24-satne koncentracije PM10 dostignu 150 µg/m3
  • Epizoda uzbune proglašava se kad satne koncentracije SO2 tokom tri uzastopna sata dostignu 500 µg/m3, ili 24-satne koncentracije PM10 dostignu 300 µg/m3
 • Uveden je niz novih mjera koje se provode u slučaju proglašenja epizode uzbune:
  • Uvođenje besplatnog javnog prevoza na području za koje je proglašena epizoda. Sredstva za ovu namjenu obezbjeđuju se iz namjenskih sredstava koja ZDK transferiše JLS iz Fonda za zaštitu okoliša.
  • Zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu EURO3 i manju na glavnim gradskim saobraćajnicama. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza i vozila hitnih intervencija.
  • Uvođenje online nastave u osnovnim i srednjim školama, u skladu sa mogućnostima
 • U operativne štabove za provođenje mjera sada su uključeni i predstavnici velikih zagađivača
 • Detaljno su definisane obaveze subjekata za provođenje mjera: gradonačelnici, nadležno ministarstvo, MUP, Institut “Kemal Kapetanović”, Institut za zdravlje i sigurnost hrane, štab civilne zaštite, hidrometeorološki zavod, inspekcije, komunalna preduzeća, informativne službe gradova i općina, te zagađivači.
Više na: EKO FORUM


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno