Posuđeno

Eko forum: zagađenje sve veće

Udruženje „Eko Forum” Zenica upozorilo je da su prethodnih dana povećane koncentracije benzena u zraku u naselju Tetovo, a u subotu je na mjernoj stanici u ovom naselju izmjereno čak 260 mikrograma po kubnom metru. Prema službenim mjerenjima i danas su u porastu koncentracije svih polutanata, a posebno kancerogenih volatilnih organskih jedinjenja kao što su benzen, toluen, mp-ksilen… Ekolozi sugeriraju da je izvor zagađenja zraka pogon Koksare, zeničkog ArcelorMittala, jer su povećanja zabilježena samo u naselju Tetovu, a ova jedinjenja su karakteristični sastojci koksnog plina.

Iz Udruženja “Eko Forum” upozoravaju da u domaćoj praksi nema limita za ove polutante, koji bi se mogao koristio kao signal za poduzimanje interventnih mjera, ali zahtijevaju da se hitno utvrdi izvor ovog zagađenja. Oni napominju da je uz stabilnu meteorološku situaciju, ovo situacija koja traži reagovanje nadležnih, bez obzira na važeći plan interventnih mjera i na nepouzdane mjerne uređaje.

– Jutros smo primijetili porast koncentracija i to stalni porast uz sve veće koncentracije. Protekle srijede zabilježena je koncentracija do 260 mikrograma, a dozvoljeni godišnji prosjek je samo pet mikrograma – kaže Samir Lemeš, predsjednik Eko Foruma Zenica. Građani iz naselje Tetovo ne pamte ovako zagađenje benzenom i osjete da ih guši kada izađu iz svojih kuća.

“Kompanija ArcelorMittal Zenica je u toku dana izvršila uvid u proizvodni proces pogona Koksare pri čemu nisu uočena nikakva odstupanja od standardnog vođenja procesa koksovanja.
Kao što je naša redovna praksa, izvršen je pregled i svih ostalih postrojenja koja koriste koksni plin kao gorivo u svom tehnološkom procesu, te će se sa takvim kontrolama nastaviti i u narednom periodu.”

ArcelorMittal Zenica

Koksara truje Tetovo 20 4 20151

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem