Zenica

Eko dan – Budi prijatelj prirode

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eko dan – Budi prijatelj prirode – E grupa implementira projekta „Budimo prijatelj prirode“ koji je finansiran od strane  Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog Kantona.

U sklopu projekta upotpunio se i povezao sadržaj redovnog nastavnog plana i programa sa izvannastavnim aktivnostima. Škole, zajedno sa udruženjem „E grupa“ imale su funkciju centra informisanja o problematici okoliša sa ciljem smanjivanja i podizanja svijesti o značaju selektivnog odlaganja otpada ,te o mogućnostima reciklaže, kao i o mjerama energetske efikasnosti.

U toku trajanja i implementacije projektnih aktivnosti posjećene su osnovne škole u kojima su realizovane različite radionice, od kojih je prva bila
EKO SAT-Aktivnosti koje su se bazirale na edukaciji ucenika skole o pravilnom zbrinjavanju otpada, potrebi da se korisne komponente iz otpada izdvoje na siguran nacin i recikliraju. Eko sat se realizirao kroz prezentaciju prilagodjene  uzrastu djece i eko radionice na kojima su djeca imala priliku naučiti i izradjivati kolaz s tematikom ekologije.
Druga aktivnost bila je EKO DAN- Eko dan je bila aktivnost koja je organizovana jedan dan za svaku školu učesnicu u realiziciji projekta, nakon održane aktivnosti Eko sata. Na ovom događaju djeca, učesnici u projektu, promovisali su zaštitu i unapređenje okolišne zajednice kroz podjelu informativnih letaka i naljepnica (s porukama Štedi vodu, Ugasi svjetlo, Koristi javni prevoz).
I treća aktivnost je bila promotivna kampanja u kojoj su učenici direktno informisali građane i približili im problematiku u vezi sa selektivnim odlaganjem otpada.

Implementacijom projekta nastojalo se  staviti akcenat na podizanje svijesti kod mladihda cijene svoje zivotno okruzenje, da ga stite i cuvaju, i tako time direkno utječu na kolektivnu svijest drustva, koje ce u njima probuditi prijatelje prirode koji ce promjenom svog ponašanja utjecati na unapređenje zivotne sredine, a time ujedno doprinijeti i mjerama energetske efikasnosti.

Kako je to izgledalo, pogledajte u galeriji..



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno