Info

EBRD: prognoza rasta u BIH

Podijeli ovu vijest:

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je procjenu ekonomskog rasta u jugoistočnoj Evropi u 2015. a najviše su snižene prognoze za Srbiju i Bugarsku.

Ekonomske teškoće Srbije iz 2014. kao posljedica poplava, vjerovatno će se nastaviti i EBRD u Srbiji u 2015. očekuje rast BDP-a od samo 0,5 posto dok je u septembru prošle godine predviđao rast od dva procenta, navodi se u novim ekonomskim prognozama.

U većoj mjeri EBRD je smanjio i prognozu rasta Bugarske u 2015., na 0,8 posto sa septembarskih dva posto, a zbog problema u bankarskom sektoru i slabe domaće tražnje.

PROČITAJTE I:   Svađa u studiju N1, voditeljica morala nakratko prekinuti emisiju

Istovremeno je prognoza ovogodišnjeg privrednog rasta Crne Gore povećana na tri procenta, sa 2,5 posto, zbog većeg priliva direktnih stranih ulganja i napretka u velikim infrastrukturnim projektima.

I Makedonija će imati veći rast, od 3,5 posto, prema u septembru prognozirana tri procenta, čemu će najviše doprinijeti snažan izvoz.

Prognoze rasta u 2015. godini za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo EBRD je ostavio na septembarskom nivou – od 2,5 posto, odnosno 2,7 i 3,5 posto.

Ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi u 2015. EBRD sada prognozira na 2,2 posto prema 2,6 posto jesenas.

PROČITAJTE I:   Utakmice Lige nacija u BiH i na Areni Sport

Za cijeli region u kojem je angažovan, EBRD za 2015. prognozira pad privrednih aktivnosti od 0,3 posto, dok se u septembru računalo na rast od 1,7 posto.

EBRD također navodi da je pad svjetskih cijena nafte pojačao pritisak na Rusiju, čija ekonomija i tako nije u dobrom stanju.

Ekonomsti EBRD-a prognoziraju da će BDP Rusije u 2015. pasti za gotovo pet procenata. U septembru je u Rusiji očekivan pad BDP-a od samo 0,2 posto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi