Kultura

Dvije predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a u tekućoj sedmici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Svjetskog dana lutkarskih pozorišta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade i Međunarodnog dana osoba sa Down sindromom, u srijedu, 20. marta u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu zenica će biti izvedena predstava za djecu „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima reditelja Mijatovića: „U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen ‘imaginarni prijatelj’, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“

U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević. Jezičku adaptaciju teksta potpisuje Merima Handanović.

U istoj sedmici, u subotu, 23. marta u 11 sati u zeničkom BNP-u će biti izvedena predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

„Prije nego dijete zaspi“ je predstava za bebe koja govori o tome što se događa kada tri djevojčice ne mogu zaspati i preporučuje se za prvi dolazak djece u pozorište. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta iznad godinu dana.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i kreaciju lutaka Ena Begičević-Čeliković. Za izradu lutaka su bili zaduženi Mensur Begičević i Maida Šišić. Muziku predstave potpisuju Abidin Čolaković i Elvir Škiljo.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno