Politika

Dva ratna druga, Fadil i Salko!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dva ratna druga, Fadil i Salko! Mnogo puta od rata pa sve do ovog vremena borci su prevareni i varani bili. Pojedinačne prevare se ne broje, to je nemoguće! Iz godine u godinu borci se sve više omalovažavaju i ponižavaju. Počelo je sa dodjelom deviznih knjižica, ceritifikata, plata, koje borci nisu nikada ni tražili, ali je neko ranije smislio plan kako na tom jadu i čemeru profitirati.

Tada još polusvjesni borci su to prihvatili kao dobar gest države i brigu o boračkoj populaciji, ne sluteći da je to prevara stoljeća. Da je vlast i pojedinci koji je predstavljaju nezasita i nezaustavljiva u svojim nakanama uvjerili smo se u subotu 10.03. prateći predstavu u režiji Salke Bukvarevića, a scenario ja potpisao u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine premijer Fadil Novalić. Svoj populistički nastup Salko ima namjeru reprizirati u Zenici i Bihaću, a možda još negdje.

Predstavom nazvanom: Predstavljanje registra …“,ministar je ponizio sve borce ispirući im mozak brojkama i slovima zbog kojih borci i traže da se registar javno objavi. Da ne koristimo vulgarni ji izraz za ovo ispiranje, pitamo ministra – „Salko kome to pokušavaš ispirati mozak onečišćenom tekućinom“?
Predstavljajući podatke iz svog kartona ministar se pokušava približiti borcima i tako instrumentalizirati nezadovoljstvo boraca za vlastite potrebe. Ne nudi rješenje problema jer ono što ministar nudi je praktički i dalje ne izvodivo i sve je i do sada bilo na mjestima i institucijama na koje se borci ponovo upućuju. U odjelima za evidencije koji su naslijedili odjele Federalnog ministarstva odbrane postoje još od Dejtona ustrojene evidencije, ministar je samo prezentovao zbir tih podataka, a kao dokaz da problem objave nije do njega predstavio je svoj karton i pride Fadilov, a javna objava podataka za ostale borce je pitanje zakona o zaštiti podataka.

Ono što bi trebalo zabrinuti borce je cifra od 34.400 njihovih kolega koji su otišli, kako to ministar reče, u takozvanu prijevremenu penziju, a o njima skrbi i brigu vodi Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, mada ta kategorija svoja prava treba da statusno i pravno ostvaruje preko Zavoda PIO/MIO i sasvim drugog ministarstva u čijoj nadležnosti i jeste problematika rada, socijalne politike i penzionisanja.

Prihvatanjem skrbi o penzionerima i isplate penzija sa podračuna Ministarstva za pitanje boraca kategorija penzionera dovedena je u kategoriju osoba koje primaju naknadu sa istog podračuna kao i demobilisani borci, RVI i sve ostale kategorije boraca koje su u stanju socijalne potrebe. Zbog ovoga borci ne mogu dobiti adekvatne naknade u ovom ministarstvu.

U ovom ministarstvu su reducirana prava dijela penzionera, koji su neopravdano svrstani u socijalnu kategoriju, na način da su im stečene visine penzija umanjene, a uštede po tom osnovu su se na kraju godine sa podračuna ministarstva“ prebacivale“ ko više zna gdje i za koje namjene. O ovih šest ili sedam miliona KM govorio je Salko u Tuzli kao da se radi o šest ili sedam hiljada KM koje borcima ne mogu popraviti teško stanje.

U ime Kantonalnog odbora Stranke penzionera /umirovljenika BiH i ime boraca članova Stranke penzionera /umirovljenika BiH u ZDK, na ovaj način, javno, želim izraziti svoje negodovanje i poručiti ministru da smanji doživljaj, ovo što on prezentira su već postojeći podaci u evidencijama i ne može se nazvati: Objava registra pogotovo što su ovi podaci praktički neupotrebljivi. Po nama dolazak u Zenicu radi populističkog djelovanja i to o trošku Ministarstva bio bi suvišan, jer nema više dozvolu da predstavi nečiji karton izuzev ako ne misli reprizirati predstavljanje kartona dva ratna druga Fadila i Salke. Dobri naš ministre nemoj omalovažavati i ponižavati borce, nismo mi glupi, samo smo ljuti što nas stalno lažu, ne poturajte borcima kukavičije jaje.

Dobro bi bilo da Zakon koji želiš uputiti u proceduru ne zoveš Zakon o boračkim udruženjima, koja su nevladine organizacije, nego Pripremi zakon o finansiranju boračkih udruženja, mada su borci bili jasni u svojim zahtjevima, jedno boračko udruženje i nema finansiranja iz budžeta. Registar svakako ostaje zahtjev broj jedan, borci znaju gdje mogu izvaditi uvjerenje o učešću u ratu, ali ne znaju ostale „borce“ koji to mogu učiniti. Javno objavljivanje registra boraca svakako je potrebno!

Hidajet Humić, predsjednik Kantonalne organizacije SP/U BIH ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno