Politika

Duvnjak: U teoriji možeš biti sve, pa i nezavisan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Duvnjak: U teoriji možeš biti sve, pa i nezavisan – Jasmin Duvnjak, član rukovodstva Skupštine ZDK-a i član Glavnog odbora SDA, smatra da će ova stranka u Zenici godinama ostati prvi politički subjekt.

Autor: Mirza Dajić / Oslobođenje

Kakva je budućnost SDA u Zenici?

– Nakon tri briljantne pobjede SDA u Zenici u eri Husejina Smajlovića, prvi put nakon 12 godina SDA je ostvarila rezultate ispod očekivanih. Nekoliko mjeseci pred izbore umro je rahmetli gradonačelnik Smajlović, što je ostavilo ogromne posljedice na našu snagu, samopouzdanje i jedinstvo. Kao jedan od protukandidata pojavio se dugogodišnji visoki funkcioner SDA Fuad Kasumović, ponudio program i prodao priču koja je dobila najviše podrške građana. No, nažalost, van svake političke logike i ljudskih principa dio istaknutih članova SDA je sabotirao izborne aktivnosti stranke, izdao političku pripadnost i priklonio se novom političkom subjektu – nezavisnom kandidatu.

Nepoštivanje Kasumovića

U takvim okolnostima dr. Ibrahim Šišić je iz duboko moralnih razloga podnio ostavku i krajem godine imenovano je Povjereništvo SDA Zenica sa prof. dr. Nezirom Pivićem na čelu (zamjenik ministra pravde BiH). Nakon što se uradi reevidencija članstva, stabiliziraju političke prilike i SDA vrati na teren i u narod, krenut će se u unutarstranačke izbore. Mnogo posla je pred nama, moramo biti strpljivi i vrijedni.

Od konstituisanja nove vlasti u Zenici nesmanjenom žestinom traje sukob na relaciji gradonačelnik Kasumović – vijećnici SDA. Dokad?

– Već na prvom susretu sa novim vijećnicima gradonačelnik je pokazao namjeru da bitno reducira demokratski kapacitet Gradskog vijeća i demonstrirao nepoštivanje vijećnika, arogantno je naglasio da mu ne treba parlamentarna većina. SDA uvažava demokratsku volju građana Zenice i dignitet institucije gradonačelnika, ali smatra da se mora prestati sa predizbornom retorikom, drskim ponašanjem, govorom mržnje, da se moraju poštivati ustavnopravni propisi i procedure, da se moraju ulagati napori da život građana Zenice bude bolji, sigurniji i ljepši, a ne da od Zenice napravimo grad slučaj.

Vrhunac uvreda na račun svih članova i simpatizera SDA i bosanskih patriota je proglašavanje SDA dijelom “osovine zla”. Jezička sintagma “osovina zla” je sinonim pojmu fašizma, te otuda ova monstruozna konstrukcija dodatno truje politički život u Zenici, pritom bez ikakve koristi za obični narod. U Klubu vijećnika SDA sjede profesori, ugledni privrednici, borci, RVI, čestiti radnici i poljoprivrednici, patriote, vrhunski olimpijski sportisti i reprezentativci BiH. Da li to najbolje ljude ovog društva i predstavnike naroda Kasumović uvrštava u zločince?!

Očigledno je nekima lokalna vlast u Zenici politička odskočna daska za atraktivne državne funkcije u Sarajevu. Kazao sam neki dan, malo ironično, za skupštinskom govornicom da, nakon što je “suspendovao” političku moć Vijeća, nakon što je udario na autoritet institucija Kantona i viših nivoa vlasti i nakon što je kazao da će zabraniti dolazak predsjednika Izetbegovića u Zenicu, da se plašim da Fuad Kasumović ne učini istu stvar kao i Mladen Ivanić 9. januara u Banjoj Luci – da u zanosu političke moći i osionosti ne ode u zeničku kasarnu i postroji tamošnje pripadnike Oružanih snaga BiH!

Da li SDA podržava realizaciju projekta Plava voda?

– Idejni projekat je nastao davno, a zahvaljujući borbi gradonačelnika Husejina Smajlovića (2004-2016) i većini SDA u Vijeću, ovom zaboravljenom projektu je udahnut novi život. Mi apsolutno jesmo za izgradnju Regionalnog vodovoda Plava voda, s tim što pozivamo sve zainteresovane strane da ulože dodatne napore da se ispoštuje vrlo složena pravna šema projekta, da svi subjekti preuzmu odgovornost. Nekima je i plemenita ideja osiguranja vode za naše potomke poslužila za politički linč i dnevnu rijaliti-promociju. Ne smijemo nasjedati na provokacije, hladne glave treba pristupiti preostalim obavezama, potpisivanju određenih ugovora i donošenju odluka. Gradska uprava i JP Plava voda moraju biti aktivniji, a Kanton je spreman da osigura garancije. Kao član rukovodstva Skupštine dajem riječ da ćemo, čim se osigura sva dokumentacija, završiti svoje zadatke: donijeti rebalans Budžeta ZDK-a, izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta i usvojiti Odluku o zaduženju.

Šta politika poduzima za bolju poziciju ZDK-a u raspodjeli javnih prihoda?

– Nažalost, još nema dobre volje u političkim centrima u Sarajevu da se donese novi zakon o pripadnosti javnih prihoda na načelima socijalne pravde, ravnopravnosti i uvažavanja privredno-proizvodne moći kantona. Zar nije politički apsurd i ljudska grehota da su najniže plate radnika u prosvjeti, zdravstvu, policiji u našem kantonu, jednom od najjačih privrednih regiona u BiH u kojem posluju najveći izvoznici (ArcelorMittal Zenica i Prevent Visoko) i drugi privredni giganti iz Tešnja, Maglaja, Kaknja, Olova, Zavidovića.

Je li to znači i da je općina Centar važnija od deset drugih općina?

– Možda stanovnicima te općine i jeste. Meni nije! Meni je moja Zenica, u kojoj sam rođen i živim sa porodicom, najvažnija i najviše je volim. Naravno, dragi su mi svi naši gradovi, volim svaki kraj i kamen naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Javnost Vas pamti kao jednog od rijetkih političara koji se odrekao prava na bijeli hljeb.

– Odbio sam prije dvije godine i danas bih opet odbio uzeti taj haramski bijeli hljeb. Na taj način iz moga novčanika sam u državnoj kasi ostavio preko 50 hiljada KM (oko 35.000 KM za 12 mjesečnih poslaničkih plata, plus porezi i doprinosi; op.a.). Naše društvo je u opasnosti ako sam se ja morao pravdati za odluku koja je bazirana na ličnom moralu, političkoj odgovornosti i solidarnosti sa narodom koji vrlo teško živi. Ko god smatra da je ovo politički marketing, ja ga pozivam da iz svoga novčanika izbroji u apoenima od po 100 KM cifru od 50-ak hiljada i uplati je na račun države ili nekih socijalnih kategorija.

Moralisanje

Lahko je drugima moralisati, pokažimo ljudske vrijednosti i političke principe nauštrb svojih potreba ili interesa. Kada vidim ovih dana pojedince iz državnog Parlamenta koji “ganjaju” nekih 840 KM za tzv. jubilarne nagrade, onda me moj poduhvat još više čini ponosnim! Nije se lahko boriti protiv sopstvene sujete, pohlepe i interesa.

Vjerujete li da pokreti i blokovi za Evropu mogu donijeti novi kvalitet na političkoj sceni BiH?

– Treba poštivati svaku vrstu udruživanja koja će biti od koristi za sve građane i državu. Druga je stvar individualna politička ambicija umotana u ruho evropskih integracija. Neki su potrošili sve teme, pa im “evropski put” izgleda kao jak adut na tržištu političkih ideja u našoj zemlji. Za sve nas korisnije bi bilo da se govori o evropskim vrijednostima i standardima, a ne o nekom sladunjavom putu. S druge strane, ako mislite na zajedničko djelovanje nezavisnih načelnika, želim kazati da oni predstavljaju jednu jaku snagu u lokalnim sredinama u kojima su osvojili izbore i treba pokazati respekt prema njima. Očekujem da izvrše svoja izborna obećanja, jer u teoriji se može biti sve, pa i nezavisan, ali mnogo toga se ostavlja pred vratima prakse. Lijepe želje ne mijenjaju sumornu stvarnost, nego rad, znanje, poštenje i odlučnost. Legitimna je njihova namjera da se dodatno politički organizuju i pripreme za opće izbore 2018, ali se plašim da ne ostanu samo na slatkim parolama. Jedna od njih mi je i besmislena, ljudi koji su manje-više prisutni u političkom životu BiH, sada bi depolitizirali politiku.

Mirza Dajić/Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno