Politika

Duvnjak: HDZ sanja treći entitet, vladavina SDP-a prvi put je završila krahom Alijanse, a drugi put plenumima i anarhističkim paljevinama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Član Glavnog odbora SDA i bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u svjetlu nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ambicija “Trojke” i drskosti HDZ-a, u razgovoru za Faktor se prisjetio kako je SDP dva puta došao na vlast odlukom visokog predstavnika, ali i beskrupuloznosti HDZ-a 2011. godine kada je pokazao političko sljepilo i isključivost.

Objasnio je zašto je apsolutno netačno i nekorektno povlačiti sličnost između ponašanja HDZ-a tada i SDA sada.

Avantura zvana “hrvatska samouprava”

– Dobro je poznato da je SDP dva puta dolazio na vlast u FBiH uz pomoć međunarodne zajednice i oba puta je ta vladavina završavala neslavno. Jednom krahom Alijanse, drugi put plenumima i anarhističkim paljevinama. S druge strane, HDZ BiH se 2001. godine otisnuo u političku avanturu zvanu “hrvatska samouprava” na čelu sa današnjim bjeguncem Antom Jelavićem, a 2011. godine su odbili poziv Platformaške većine (SDP i SDA) da uđu u programsku vladu iako su probosanske stranke bile blagonaklone prema interesima i pozicijama HDZ-a.

Naime, tada su im se davale skoro sve pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH (predsjednik FBiH, predsjedavajući Doma naroda i čak četiri od ukupno pet ministara Hrvata u Vladi FBiH) da se pridruži SDP-u i SDA. Nažalost, drsko su to odbili. Iz prve ruke znam, kao tadašnji potpredsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, da je predsjednik SDA Sulejman Tihić insistirao da se u tu Vladu uključe HDZ i HDZ 1990 i da se ispoštuje politička realnost i volja hrvatskog naroda. Nažalost, drska isključivost i političko sljepilo HDZ-a su onemogućili formiranje tako jedne široke i stabilne koalicije – govori Duvnjak i dodaje:

– Lično sam svjedok bio marta mjeseca 2011. godine u hotelu Europa u Sarajevu – nakon promocije knjige tadašnjeg lidera EPP-a (Evropske narodne stranke) i bivšeg premijera Belgije Wilfreda Martensa, dobronamjernog pokušaja predsjednika Tihića da se uz konstruktivno posredovanje Martensa utječe na Zlatka Lagumdžiju i ostale aktere da bi se prihvatio HDZ. Ali HDZ je ultimativno tražio 100 posto svih hrvatskih pozicija za sebe, bez uvažavanja drugih predstavnika ovog naroda koji dolaze iz SDP-a ili HSP-a.

Naglašava kako je apsolutno netačno i nekorektno povlačiti sličnost između ponašanja HDZ-a tada i SDA sada.

Da se pomoću Schmidtovih “nametnutih štaka” instaliraju pojedinci u Vladu

– HDZ je odbio sve pregovore, (slično kao što je blokirao formiranje Vlade FBiH nakon Općih izbora 2018. godine), ultimativno tražeći zadovoljavanje sopstvenih radikalnih političkih prohtjeva i ciljeva. U svojim opstrukcijama su išli toliko daleko da su spriječili izbor delegata u Dom naroda iz pojedinih kantonalnih skupština, da bi u konačnici zaustavili formiranje nove vlade. To im nije pošlo za rukom jer je probosanski blok predvođen sa izbornim pobjednicima SDP-om i SDA pokazao čvrst stav i jedinstvo da se drže zajedno i da tako slabe oštricu nacionalističkih i antidržavnih politika – govori Duvnjak i nastavlja:

– Danas takvog stava, morala i jedinstva nema, nego samo beskrupulozno i sebično nastojanje da se uz pomoć Schmidtovih “nametnutih štaka” instaliraju pojedinci u Vladu i bez znanja i bez legaliteta i legitimiteta.

Kaže kako pristajanje na oktroisanu vlast i neprincipijelni pakt sa HDZ-om je sramota koju pojedini nikada neće saprati sa svog demokratskog obraza, ako ga uopće imaju.

– HDZ i SDA su ostali na istim vrijednosnim političkim pozicijama, HDZ sanja treći entitet i ne priznaje niti jednog legitimnog Hrvata mimo njihovih redova, a SDA nastavlja voditi realnu politiku borbe za jačanje države. Jedino je SDP promijenio stranu, jedini se SDP pogubio u raljama sebičnih ambicija pojedinaca, istopile su se njihove državotvorne socijaldemokratske politike i građanski principi. Izdao je prvo sebe, pa tek onda sve ostale. SDP je danas u stroju sa rigidnim i nacionalističkim HDZ-om i to nam još podmeće pod progres i europejstvo. Možda i mi moramo politički platiti neke loše ustupke koje smo činili HDZ-u, ali barem nikada nismo poltronski idealizirali – zaključio je Duvnjak.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno