Info

Druženje u cilju širenja svijesti o raku dojke: deset posto ukupne prodaje Pink kolekcije i sav profit od narukvica i torbi za Odjel onkologije KBZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu, 05. oktobra, Lindex je predstavio svoju novu PINK kolekciju u prelijepom ambijentu hotela Courtyard by Merriott. Specijalno dizajnirana kolekcija od čije prodaje će se 10%, kao i sav profit od prodaje narukvice i torbe, donirati u cilju podrške borbi protiv raka dojke je simbol Lindexove društvene osvještenosti.

Osnažiti i inspirisati žene je cilj ove kolekcije koja sadrži ugodne komade odjeće, mekana pletiva, prozračne bluze, haljine i suknje kreativnih printeva, kao i modne dodatke sa porukom velike podrške „Zajedno jači“.

Lindex je ovaj događaj iskoristio da podstakne dame i pošalje poruku od kolike važnosti je jačanje svijesti o karcinomu dojke kao i redovno obavljanje preventivnih pregleda.

“Pink kolekcija od izuzetne je važnosti za Lindex u cijeloj Evropi. Prethodnih godina u BiH donirana su sredstva Klinici za onkologiju i radioterapiju, organizacionoj jedinici Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Savezu žena oboljelih od raka dojke ‘Iskra’ iz Banja Luke i mnogim drugima. Ove godine će se 10% od kolekcije kao i sav profit od specijalno dizajnirane torbe i narukvice iz Pink kolekcije donirati Odjelu onkologije Kantonalne bolnice Zenica”, izjavila je Almasa Lazović koja je otvorila današnju svečanost.

Alem Husejnović, marketing menadžer firme Tiffany koja je franšizni predstavnik za Lindex u BiH istakao je kako je borba s karcinomom dojke borba kojoj se mora kompletno društvo posvetiti.

“Ove godine predstavljamo našu Pink kolekciju uz moto ‘Zajedno jači’ gdje smo se odlučili, kroz poruke medicinskih stručnjaka i dama koje su prošle ovu borbu te drugih koji su davali punu podršku, širiti sijest o prevenciji karcinoma dojke. Artikli iz Pink kolekciju tu su kao podsjetnik da se trebamo više povestiti sebi i svom zdravlju”, istakao je Husejnović.

Zdravstveno prosvjećivanje suština je boljeg, kvalitetnijeg i dugovječnijeg života, poručila je danas Aida Zujović-Ajanović, specijalista ginkologije i akušerstva. Dodala je kako je od velike važnosti da budemo okružene ružičastim trakicama koje simboliziraju podršku borbi protiv raka dojke.

Kada pričate o nečemu, onda ćete potaknuti i druge da iznesu svoje probleme. Ranije je ova tema bila stigma, ljudi su se osjećali izolovano i napušteno, a sada se sve više otvoreno priča o karcinomu dojke. Treba se uključiti kompletna zajednica jer potrebno je pružiti pomoć i oboljeloj osobi i njenoj porodici“, naglasila je Zujović-Ajanović.

Heroine koje su se izborile sa karcinomom dojke, Aleksandra Domuz-Žerić i Nedeljka Kamberović podijelile su svoje životne borbe sa prisutnima i podsjetile da bolest ne bira.

Karcinom se dešava sve mlađim ženama i alarmantno je da podižemo svijest o ovoj bolesti. Kada je meni dijgnosticiran u 33. godini, doživjela sam šok jer sam mislila da se dešava samo u pedesetim ili šezdesetim godinama. Da nisam pričala sa svojim prijateljicama i slučajno samu sebe pregledala, vjerovatno ne bih na vrijeme otkrila bolest. Drago mi je što imamo ovakva druženja da govorimo o prevenciji ove bolesti. Treba glasno pričati o karcinomu dojke kako bismo utjecali na smanjenje stope oboljelih žena. Prevencija je od velikog značaja i ono što dolazi uvijek je lakše podnositi uz podršku porodice i prijatelja koji su prethodno informisani o bolesti. Brojke su zastrašujuće i sve je veća pojavnost oboljelih mladih žena od karcinoma dojke bez ikakve genetske predispozicije. Dosta je onih koje navod da su živjele zdravo pa se karcinom smo desio iz nekih neobjašnjivih razloga. Ni medicina do sada nije dala neke konkretne odgovore, ali kada se već desi, onda treba pristupiti borbi“, istakla je Domuz-Žerić.

Kamberović je govorila kako je podrška ljekara, porodice i društva izuzetno važna tokom borbe s bolešću, a ponajviše psihološka pomoć koja često izostaje u našoj zemlji.

Posljednjih 17 godina Lindex posvećuje veliku pažnju podršci u borbi protiv raka dojke i doprinosi daljnjem istraživanju. Lindex je ponosni partner Pink Ribbon kampanje od 2003. godine, a u BiH od 2010. godine. U PINK kampanji Lindex ujedinjuje svoje zaposlenike i kupce, te na taj način zajedno daju doprinos kroz veliku finansijsku podršku u borbi protiv raka dojke,kao i jačanju svijesti o rasprostranjenosti ove bolesti.

Ovogodišnja PINK kolekcija bit će u prodaji od 10. oktobra u svim Lindex prodavnicama u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno