Sudske klupe

Drugostepena presuda: Mirzi Šatoroviću zatvor umjesto uvjetne kazne 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud u Zenici, postupajući po žalbama Kantonalnog tužilaštva Zenica i branioca optuženog,  dana 11.05.2023.godine, donio je presudu kojom se uvažava žalba Kantonalnog tužilaštva Zenica, te preinačava prvostepena presuda u odluci o krivično-pravnoj sankciji,  tako što se optuženi Šatorović Mirza, za krivično djelo Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci.

Žalba branioca optuženog se odbija kao neosnovana.

U ostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmjenjena.

Podsjećamo, Općinski sud u Zenici, dana 22.02.2023.godine, donio je osuđujuću presudu protiv Šatorović Mirze, kojom mu je za krivično djelo Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, izrekao  uslovnu osudu tako što se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest)  mjeseci  i istovremeno određuje da se ista  neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

„Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela  imate u vidu presumpciju nevinosti  iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

U nastavku, optužnica KT ZDK u ovom slučaju:

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – ZENIČKO–DOBOJSKI KANTON
KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO–DOBOJSKOG KANTONA Z E N I C A
Broj: T04 0 KT 0049786 22 – Zenica, 22.11.2022. godine
OPĆINSKI SUD U ZENICI – Sudija za prethodno saslušanje-
Na osnovu člana  45.  stav 2. tačka i),  člana 241. stav 1. ZKP-a FBIH,  p o d i ž e m:
O P T U Ž N I C U
Protiv: ŠATOROVIĆ MIRZE, 1984. godište, iz Zenice,  neosuđivan,
što je:
Dana 04.07.2022. godine, oko 16,00 sati, u Zenici, u ulici Bulevar Kulina bana, u neposrednoj blizini saobraćajnice kružnog toka kod Hotela Dubrovnik, silom i prijetnjom da će izravno upotrijebiti silu, spriječio ovlaštena službena lica PU I PS Centar, K. A. i B.M.prilikom vršenja službenih radnji koje su preduzimali u okviru svojih ovlasti, na način da je, nakon što je upravljajući pmv marke „Mercedes“ reg. oznaka …, zbog počinjenog prekršaja korištenja mobilnog telefona u toku vožnje kojom radnjom je ugrozio sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju i pješaka zaustavljen od strane policijskog službenika K. A.koji je vršio kontrolu učesnika u saobraćaju, kojom prilikom mu je saopšten razlog zaustavljanja i zatraženi na uvid lični dokumenti, na šta je isti počeo negodovati i opstruisati dalji rad policijskih službenika riječima: „ Šta će vam dokumenti. Šta ima veze, svi koriste mobitel. Dosta je vaše sile u ovom gradu. Vidjet ćete vi ko je moj brat. Prijavit ću vas unutrašnjoj kontroli, ostat ćete bez posla.“ , nakon čega je policijski službenik K.A. ponovo upozorio Šatorović Mirzu i izdao mu naredbu da pomjeri svoje vozilo sa kolovoza, te mu saopštio da će biti sankcionisan po prekršaju, da bi Šatorović Mirza ponovo počeo negodovati i nastavio sa drskim ponašanjem, govoreći: „Neću, sad ću vozilo ovdje parkirati i slikati i vidjeti šta ćete!“, nakon čega je izašao iz vozila, pa kada mu je policijski službenik ponovio naredbu da pomjeri vozilo, isti se ponovo oglušio govoreći: „Sad ga neću nikako pomjeriti“, a nakon što mu je saopšteno da će biti lišen slobode zbog nastavljanja činjenja prekršaja, te mu je izdata naredba da stavi ruke na leđa kako bi policijski službenici upotrijebili sredstva za vezivanje, isti  je u namjeri da spriječi policijske službenika u vršenju službene radnje pružio pasivni otpor, odbijajući da postupi po naredbi, čega je bio svjestan, što je i htio, pa kada su policijski službenici K. A. i B. M. prišli i uhvatili istog za ruke kako bi ga lišili slobode, nastavio je sa pružanjem pasivnog, a zatim i aktivnog otpora, pokušavajući da se otrgne iz ruku policijskih službenika hvatajući se za prednji dio svog vozila, da bi prilikom pružanja aktivnog fizičkog otpora zajedno sa policijskim službenicima pao na tlo, te nakon toga nastavio sa pružanjem aktivnog i pasivnog fizičkog otpora psujući majku policijskim službenicima, hvatajući ih pri tom rukama, kojom prilikom je pocijepao košulju policijskom službeniku B. M., pa je naprijed navedenim radnjama nanio lahke tjelesne povrede policijskim službenicima i to: B. M.u vidu oguljotine kože lijeve nadlaktice i podlaktice, te stanje nakon nagnječenja desnog lakta, a K. A. u vidu oguljotine kože oba ručna zgloba, nakon čega je stavljen pod kontrolu i lišen slobode, te priveden u prostorije PU I Zenica,
čime je počinio krivično djelo spriječavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno