Info

Drugog dana Bajrama obilježavamo Dan šehida

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Drugog dana Bajrama obilježavamo Dan šehida – U subotu, 16. juna 2018. godine, drugog dana Bajrama, obilježava se Dan šehida.

 Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Na mnogim bosanskim spomen šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur’ana bit će iskazanapočast i upućena dova plemenitim dušama šehida. Po islamskom učenju njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu pogunuli: ‘Mrtvi su’ ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate. (Kur’an, El-Bekare 154)

Na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“ program obilježavanja Dana šehida počinje u 11,00 sati. Organizator programa je Ured Vojnog muftije a programu će prisustvovati reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i najviši predstavnici državnih institucija, kao i Udruženje porodica šehida. S obzirom na istaknuti značaj ovog dana u našoj savremenoj tradiciji i potrebi njegovanja kolektivnog pamćenja na dane neviđenog otpora agresiji i  herojska djela bosanskih šehida, očekuje se da na obilježavanju Dan šehida osim porodica poginulih i svečanih delegacija prisustvuje veliki broj naših džematlija i  građana.

preporod.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno