fbpx
Ljudi

Drugo mjesto Melike Lošić u Brazilu

Drugo mjesto Melike Lošić u Brazilu – Zeničanka Melika Lošić, učenica Medunarodne srednje skole „Richmond Park“ Sarajevo, nakon sjajnog uspjeha ostvarenog krajem jula ove godine u Barceloni, na  globalnoj rundi World Scholar’s Cup-a (tri zlatne i dvije srebrene medalje), veliki uspjeh ostvarila je i na MOSTRATEC-u – svojevrsnoj svjetskoj olimpijadi naučnih projekata mladih u Brazilu,  gdje je osvojila drugo mjesto.

Na ovogodišnjem Mostratecu (22.-26- oktobar, Porto Alegre, Brazil), gdje mladi, na svojevrsnoj olimpijadi – sajmu projekata, imaju priliku da predstave svoje inovacije iz oblasti nauke, tehnologije, matematike, inžinjeringa, medicine i društvenih nauka – predstavnica Bosne i Hercegovine Melika Lošić osvojila je sjajno drugo mjesto. Nastupilo je 1.000 finalista iz zemlja Južne i Sjeverne Amerike, Evrope, Azije i Afrike. Iako se projekti uglavom rade u grupama,  darovita Zeničanka, inače učenica Međunarodne srednje škole „Richmond Park“  Sarajevo, svoj projekat pod nazivom Primjena infracrvene termografije za detekciju oštećenja i nepravilnosti u cijevima radila je samostalno i osvojila drugo mjesto. Melika je u Brazilu bila jedina predstavnica (finalistica) iz Bosne i Hercegovine i jedina takmičarka s prostora bivše Jugoslavije

Takmičenje u Brazilu je i sajam na koji dolaze brojne kompanije i posjetioci, polsovni  ljudi iz različitih djelova svijeta kako bi se upoznali s idejama mladih ljudi.

Melikin odlazak u Brazil pomogle su informatičke kompanije iz Sarajeva: Info Studio, Mistral,  Atlantbh,  kompanija Almy Zenica, Skupština ZE-DO kantonata, VF Komerc, Azel France, Hoše Komerc i općina Ilidža.

Rezultati koje je ostvarila u Španiji i Brazilu osigurali su Meliki Lošić i nastup na  takmičenju koje organizuje jedan od najprestižnijih univerziteta u svijetu, čuveni američki  Yale (Jejl). Međutim, njen nastup na tom takmičenju još je u pitanju, jer treba osigurati značajna sredstva za odlazak u SAD.

M. Kasap

loading...