Biznis

Dramatičan pad izvoza ulja iz BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvoz ulja i masnoća iz Bosne i Hercegovine lani je zabilježio veliki pad, što bi moglo imati velike posljedice na kompanije poput brčanskog Bimala, piše BiznisInfo.

BiH je lani izvela masnoća i ulja životinjskog i biljnog porijekla u vrijednosti od 113,9 miliona KM, dok je samo godinu ranije izvoz istih prozivoda bio 170,1 milion maraka.

Najveći pad izvoza zabilježen je u Tursku. Lani je izvoz u tu zemlju iznosio 89,7 miliona KM, a godinu ranije 146,4 miliona, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dakle, očito je da je upravo drastičan pad izvoza na tursko tržište uzročnik problema u ovoj grani industrije.

Podsjetimo da je prošle godine vrijednost turske lire drastično pala, što je stranu robu na tom tržištu učinilo nekonkurentnom.

Osim toga, kako su ranije rekli iz Bimala za BiznisInfo, negativni uticaj je imala nenajavljena administrativna uredba iz Turske koja je “praktično zaustavila na duži period izvoz značajnih bosanskohercegovačkih roba na to tržište, među kojima je bilo i jestivo ulje“.

– Brza intervencija nadležnih institucija BiH je pomogla da se ta greška donekle ispravi – rekli su nam ranije iz Bimala.

Osim toga, lani je pao i izvoz ulja i masnoća na Kosovo, sa 5,1 miliona na 1,8 miliona KM. Gubitak je blago kompenziran rastom izvoza u Austriju, sa 4,1 na 10,2 miliona maraka.

Podsjetimo, u prvoj polovini 2018. poslovni prihodi Bimala su pali za oko sedam miliona KM – na 98,2 miliona KM. Polugodišnja dobit je iznosila svega 569 hiljada KM naspram više od 5 miliona iz prvih šest mjeseci 2017. Kompanija koja je najveći proizvođač ulja u BiH i regionu još nije objavila izvještaj za cijelu 2018.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno