Posuđeno

Dr. Pašalić: Mladi snus koriste u blizini roditelja i škole. Nažalost može se kupiti u trafikama i benzinskim pumpama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nisam nimalo sretan zbog činjenice da skoro nema tinejdžera koji ne zna šta je to Snus, a da većina roditelja nema pojma o tome. Tragom ovog iskustva te sve učestalijih diskusija među nekompetentnim o tome da li snus ima posljedica po zdravlje ili je to nešto što Šveđani svrstavaju u prehrambeni asortiman. Isto kao što jednom stvorena navika na nikotin i ritual cigarete teško se briše iz emotivnog sjećanja. Nažalost, i pored čvrste odluke i jakog motiva da se prestane pušti i krene u apstinenciju ona bude mučna i često neuspješna. Jedan od pušača koji je nakog šestogodišnje apstinencije iznio svoje iskustvo: “Nakon toliko proteklih godina prekinutog pušenja iznenada sam osjetio da me dočekuju oznojena jutra, nervoza koju nisam prepoznavao, da bi se moja svitanja počela bistriti, sanjao sam prijatan doživljaj mirisa dima, ukusa smrdljive cigarete koju sve više želim. Moja jutra sve su više bila gluplja od noći, vratio sam svoju odbačenu pepeljaru i počeo da uživam u količini pepela cigarete za koju postajem svjestan da sam je ispušio tek kad me uhvati pitanje zašto opet, a nije bilo odgovora”.

Ovisnost i riziko faktori

Mi koji se donekle bavimo neurobiologijom i molekularnom fiziologijom i biohemijom nervnog sistema, prepoznajemo razigranu utrku neurona mozga koji jednom naučeni da im sreću stvara samo nikotinom zasićeni receptori, a bez nikotina osjećaju strašnu emotivnu glad koja biva jača od neurona koji osvještavaju opasnost po zdravlje, pa umjesto da isti formiraju otpor prema nikotinu, ti isti traže da se sa nikotinom opet usreće. Kritičnost je nestala, a pojedinac se ponaša nagonski da udovolji svoju formiranu potrebu za supstancom navike. Ovo sam pisao kao uvod za razumijevanje novoprisutne supstance u našem podneblju koja nije ništa drugo nego cigareta bez dima, sa imenom koji je došao iz Švedske, a to je Snus. Supstanca koja ima veliki adikcioni potencijal, odnosno sredstvo koje stvara naviku, to jest ovisnost.

Snus je duhanski proizvod bez dima. To su duhanske nikotinske vrećice sve popularnije među srednjoškolcima, pa čak i starijim osnovcima. Koriste se tako da se stave između usne i sluznice, iznad zuba, tako satima može biti izvor za upijanje nikotina iz sadržaja kesice. Pakovanja su tako dizajnirana da privlače pažnju na nešto delikatesno, bezopasnog izgleda, poput kesica čaja, često sa likovima i motivima koji su afirmativni u društvu, ali ipak to su pakovanja opasnog sadržaja koji već godinama unazad uzima pažnju zdravstvenih radnika kao tanka linija između cigareta i droge, odnosno između lošeg i još goreg. I jedno i drugo su potvrđeni riziko faktori za fizičko i psihičko zdravlje, a posebno zbog osećaja zavisnosti koji izazivaju.

Štetnosti Snusa

Jedna studija je ponudila informacije o štetnosti snusa i povezanosti između upotrebe snusa sa karcinomom, dijabetesom tipa 2, fatalnim srčanim udarima, povišenim krvnim pritiskom i različitim problemima u trudnoći.pa ih navodim: Srčani udar je samo jedna od kardiovaskularnih bolesti koje su usko povezane sa pušenjem duhana, a upotreba snusa zbog veće koncentracije nikotina može dodatno povećati rizik od srčanog udara sa smrtnim ishodom. Visoki nivoi nikotina smanjuju efikasnost insulina u tijelu pa je pušačima sa dijabetesom potrebno više insulina da bi regulisali nivo šećera u krvi. Zbog toga pušači imaju 30-40% veće šanse da razviju dijabetes tipa 2, a prelaskom na upotrebu snusa taj rizik može biti samo veći, odnosno sposobnost kontrolisanja šećera u krvi se smanjuje.

Konzumacija snus proizvoda dovodi se u vezu sa nekoliko vrsta karcinoma: usana na mjestu korištenja, usne šupljine, pankreasa, debelog crijeva. Osim raka usta, snus može izazvati probleme kao što su bolesti desni, gubitak zuba i lezije oralne sluzokože. Pušenje tokom trudnoće je veoma nezdravo i za majku i za bebu, a studije su pokazale da izlaganje snusu povećava rizik od mrtvorođenosti, neonatalne apneje, prijevremenog porođaja i rascjepa usne i nepca. Na mentalnom planu snus, čiji je osnovni sastojak nikotin, stvara naviku i ovisničko ponašanje sa svim posljedicama na socijalnom i profesionalnom planu.

Zato imajte znanje da bi ste donosili zaključak o snusu i odluku izazova da ga probate ili konzumirate. Naglašavati zabranu među tinejdžerima nije pravi put jer zabrana izaziva asocijaciju autoriteta koje treba srušiti, nademudriti, biti ponosan na svoj još neizgrađeni ego i sebe doživjeti samoostvareno i nadmoćno. Primjer učenika koji kaže da snus konzumira na času: “Sav sam sretan i uzbuđen, pušim a niko ne vidi, to me čini superiornim”. Smisao je u komunikaciji imati znanje kojeg treba dati tinejdžerima, prenijeti odgovornost na postupke i ponašanje kao najzdraviji put za stvaranje otpora prema ovakvim supstancama. Roditelji budite na oprezu ako osjetite neugodan miris dječije sobe na nikotin, a znate da dijete ne puši.

Piše: Čustović dr Amir za Našu riječ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno