Ljudi

Dr. Faruk Hodžić odbranio doktorsku disertaciju: „Upotreba 3D modela u toku preoperativnog planiranja operacija“

Podijeli ovu vijest:

Specijalista ortoped mr bio.sci. dr Faruk Hodžić jučer je (ponedjeljak, 14. novembar) odbranio doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Kako je rekao u izjavi za Našu riječ, tema disertacije bila je:

Istraživanje metode dijagnostike i pripreme operacija u rekonstruktivnoj hirurgiji koljena, uz podršku CAX i primijenjenih 3D tehnologija.

Faruk Hodžić je u svojoj dosadašnjoj karijeri obavio brojne uspješne operacije. Među njegovim pacijentima su i poznati sportisti poput Amel Tuke i Mesuda Pezera.

– Sažetak je upotreba 3D printa u dijagnostičkoj proceduri u toku preoperativnog planiranja operacija. U suštini mi smo radili 3D print modele polomljenih kostiju i na osnovu tog, držeći model u rukama, lakše planirali zahvat. Ovom doktorskom disertacijom sam dokazao da je uz upotrebu tih 3D modela operativni zahvat bio lakši i brži, te da su rezultati oporavka puno bolji -kaže Hodžić te dodaje da su istraživanje i sam rad na disertaciji trajali tri godine.

Mentor je bio prof. dr. Amir Denjalić, predsjednik komisije bio je doc. dr. Maki Grle iz Mostara, a član je bio i prof. dr. Rasim Skomorac.

FOTO: Privatna arhiva

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno