Košarka

Dominacija naše U20 ženske reprezentacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dominacija ženske U20 reprezentacije BiH na EP. Nakon tri odigrana kola na Evropskom prvenstvu za košarkašice do 20 godina (U20), koje se ovih dana održava u Podgorici (Crna Gora) reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila sve tri pobjede sa koš razlikom od +72. Ovo je, zaista, pokazatelj velike dominacije naših mladih košarkašica, posebno kada se uzme u obzir da smo u tri prva duela odigrali protiv, vjerovatno, tri najbolja protivnika.

Prvo je savladana Grčka rezultatom 79:71, potom je na red došla Crna Gora rezultatom 96:63, a u trećem kolu pala je i Švedska sa ubjedljivim rezultatom 77:46.
Na stranici ksbih objavili su i statistiku za nastupe naše reprezentacije, koje sa klupe predvodi legenda naše košarke Mara Lakić, zajedno sa pomoćnicima Mirzom Oštrakovićem i Merhunisom Omerović:
„Naše djevojke dominiraju praktično u svim statističkim kategorijama. Prvi smo u broju postignutih poena po svakom meču (84.0), prvi smo u procentu šuta iz igre (46%).
Također, na prvom smo mjestu i po procentu šuta za dva poena (50.6%). Ukupno u prosjeku postižemo 30.3 šuta iz igre i ovdje smo na prvom mjestu. Za dva poena to činimo 26 puta, a ubjedljivo smo prvi i po broju ubačenih šuteva za dva poena (19.0). Najviše izvodimo slobodnih bacanja (25.3). Imamo i najviše asistencija u prosjeku (17.3). Drugi smo u procentu uspješnosti sa linije za tri poena (29.5%). Slobodna bacanja izvodimo sa uspješnosti od 75% i drugi smo u ovoj kategoriji.
Zaista impresivne brojke naše reprezentacije i ukoliko nastave ovim tempom sigurno nam se smiješi plasman u elitnu, A diviziju“. Takođe, i u pojedinačnoj statistici (broj poena, skokovi, asistencije) naših djevojaka ima u sve tri kategorije među 5 prvoplasiranih. Marica Gajić je na prvom mjestu po prosjeku postignutih poena na mečevima (22 poena), a u skokovima Marica Gajić je na drugom mjestu sa prosjekom od 11,7 skokova po meču. U asistencijama imamo dvije djevojke među 5 prvih. Nikolina Babić je druga sa 5,3, a Anđela Delić četvrta i ima 4 asistencije po meču.

Nakon pauze od jednog dana prvenstvo se nastavlja danas (ponedjeljak 06.07.) mečevima 4.kola.

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno