Kultura

Domaći i međunarodni projekti te evropska nagrada dokaz uspjeha Muzeja Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna ustanova Muzej grada Zenica, uprkos otežanim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, uspio je i ove godine realizirati većinu planiranih projekata – kazao je u razgovoru za Fenu direktor te zeničke ustanove kulture Adnadin Jašarević.

Realizirana su, napominje, i dva međunarodna projekta – “Iliri, zajedničko naslijeđe” i “Modeliranje naslijeđa”, ali i mnoštvo domaćih, između ostalih, “Digitalni Kulin ban”, izložba koja je otvorena početkom februara u digitalnom izložbenom salonu te izložba stripa “Drevni Iliri”.

– Okončali smo i istraživanje o zeničkoj književnoj sceni te smo već odštampali knjigu, kojoj smo dali naziv “Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009”, a koju je radio naš viši kustos Ikbal Cogo. Držali smo i radionice stripa i radionice kreativnog pisanja, nakon kojih smo pripremili za štampu knjigu stripa o Ilirima, kao i knjigu mladih spisatelja iz regiona, također o Ilirima. Knjige su objavljene i promovirane u Zenici, odnosno na Tvrđavi u Starom gradu Vranduku, zatim u Lapovu (Srbija) i Bijelom Polju (Crna Gora), koji su nam ove godine bili saradnici u tom projektu – ističe Jašarević.

Usljed ograničenog broja posjetilaca zbog higijensko-epidemioloških mjera, posebnu su pažnju posvetili aktiviranju digitalnog izložbenog muzejskog salona.

– Naš salon raspolaže sa 12 televizora i tri touch screen kompjutera all-in-one pa sve izložbe, od aprila prošle godine, predstavljamo u ovom salonu, u full HD-u, nakon čega su dostupne i na internetu. Nema više printanja, dakle, nepotrebnih troškova, a također olakšan nam je poristup i partnerima u inozemstvu po pitanju razmjene i transporta izložbi – dodaje Jašarević.

Odabrali su, podvlači, stalni prostor za muzejske radionice, a za potrebe rada s djecom i omladinom te osobama sa posebnim potrebama oprema se i nekadašnji muzejski klub.

– U biti, svi sadržaji iz jednogodišnjeg Malog muzejskog kutka naći će mjesta u ovoj radionici. Prilagodili smo se pandemiji koristeći platforme na mreži. Uz oficijelnu stranicu muzeja na Faceboku, Muzej grada Zenice i Planet Europa, predstavljeni smo i na Instagramu te YouTube kanalu. Mreže koristimo ne samo za predstavljanje naših izložbi, knjiga, događanja, nego i naših partnera u zemlji i inozemstvu. Naravno, nismo zanemarili zaštitu spomenika kulture pa smo organizirali opravke u domenu tekućeg održavanja na objektu Sinagoga, na kojom smo, tokom februara, okončali drugu fazu radova na opravci fasade. Također, planiramo postavljanje srednjovjekovnog trgovišta u oboru Tvrđave Vranduk – najavljuje Jašarević.

Velika kula u Tvrđavi Vranduk, kojom također upravljaju, dobila je kroz IP REG projekat Fortress Reinvented televizore, tablete, touch screen kompjuter/televizor, all time kameru, posredstvom kojih predstavljaju historiju srednjovjekovne Bosne i Tvrđave Vranduk.

– Planiramo i opravke u domenu konzervatorskih radova u Tvrđavi, a u toku su istraživanja o vrandučkom kraju, etnološka, o bh. stripu te istraživanje osobenosti trgovine u srednjem vijeku za potrebu izrade autentičnog izgleda trgovišta. Zahvaljujući našem dugogodišnjem i predanom radu na osavremenjavanju prezentacije muzejskih sadržaja, Muzej grada Zenice je na vrijeme prekoračio prag 21. stoljeća pa smo se lakše suprotstavili iskušenjima koja su došla s infekcijom Covida-19, a koja je u potpunosti promijenila način na koji živimo – ističe Jašarević.

Revitalizacija kulturne baštine, u svrhu njene aktuealizacije kao “žive baštine” te njeno bolje korištenje u razvoju turističkih potencijala uz pomoć savremene tehnologije, audio-vizuelnih medija, jedan je, podvlači, od osnovnih programskih ciljeva zeničkog muzeja.

– Predmeti sačuvani i izloženi u galerijama moraju pričati priče. A to neće moći ako im ne pomognemo. Naše priče iz davnine nisu samo odštampane u formi oskudnih legendi. I ne trebaju biti. Dopuštamo da progovore uz pomoć all-in-one kompjutera, touch screen televizora, tableta… Produciramo dokumentarne filmove, multimedijalne izložbe, lako razumljive ne samo u domenu naše kulture, bez obzira na nivo obrazovanja posjetilaca, nego i van okvira koje državne granice postavljaju – ističe Jašarević.

Ukupno su ove godine, dodaje, relizirali 159 programa – izložbi, koncerata, predavanja, tribina, muzejskih radionica, filmskih revija, koje je uživo pogledalo oko 15.000 posjetilaca. Na društvenim mrežama, na tri muzejske stranice, ističe, imali su oko 70.000 posjeta. Za sve što su uradili ove, ali i proteklih godina, JU Muzej grada Zenice nagrađena je trećom nagradom “Destination of Sustainable Cultural Tourism”, u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, koja im je dodijeljena na ceremoniji u sklopu godišnje Konferencije o kulturnom turizmu u Atini.

Okvirna tema ovogodišnje dodjele nagrada je bila “Regenerating European Tourism through Culture, Heritage and Creativity”.

– Nagrada ima poseban značaj jer je dodjeljuje European Cultural Tourism Network, jedina panevropska mreža za kulturni turizam, a ima za cilj pojačati vidljivost evropskih kulturnih turističkih destinacija, graditi platformu za dijeljenje znanja i iskustava te promovirati mrežu. Ovo je i jedan od načina nalaženja partnera i kreiranja odnosa koji će nas odvesti u nove, zanimljive projekte – uvjeren je Jašarević.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno