Politika

Dom naroda PS FBiH odbio Bulajićev amandman da Zenica dobije barem 1, 5 miliona KM za bazen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, po završetku delegatske rasprave o rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, predloženog iz Vlade FBiH po hitnom postupku, članovi Vlade su se povukli sa sjednice da bi interno mogli razmotriti više podnesenih delegatskih amandmana na rebalans.

Vlada FBiH nije usvojila amandmane na rebalans budžeta, a koji su tražili neki od delegata.

Jedan od amandmana bio je Zeničanina Gorana Bulajića (Demokratska fronta) u kojoj je traženo da se barem osigura 1, 5 miliona (40 posto ranije predviđenih sredstava), i to preraspodjelom nekoliko stavki. Nažalost, Vlada je odbila taj amandman prilično smiješnim obrazloženjem (pogledajte ispod), a potom je i amandman preglasan, odnosno Rebalans je usvojen bez prihvatanja ovog i sličnih amandmana.

Podsjećamo, budžetom usvojenim početkom godine Zenici je pripalo 4.00.000 KM za izgradnju kompleksa zatvorenih bazena u Babinoj rijeci, uz obećanje da će rebalansom biti osigurano još 4.000.000 KM, što bi značilo ukupno osam miliona i dostatna sredstva za značajan dio prve faze gradnje.

Umjesto osam, Zenica će od Federacije dobiti pola miliona KM, što je rezultat očiglednih razmirica dojučerašnjih političkih partnera u vlasti, prije svega Narmina Nikšića i Fuada Kasumovića. Čak ni današnji pokušaji amandmana, kao i glasanje pojedinih zastupnika, nije pomoglo.

 

Uslijedilo je glasanje te je usvojen rebalans budžeta FBiH. Za rebalans je bilo 46 delegata, 10 je suzdržano, a 12 protiv.

Rebalans budžeta iznosi 6.937.563.355 KM i veći je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto.

Tokom delegatske rasprave o rebalansu, dominirale su reakcije više delegata zbog predviđenih nedovoljnih ili pak nimalo budžetskih davanja za potrebe u njihovim lokalnim sredinama kao što su izgradnja gradskih bazena u Cazinu i Zenici ili općenito, potrebe malih a najnerazvijenih općina u Federaciji.

Usvojen je i Prijedlog izmjena i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Federacije za 2023. godinu po hitnom postupku. Za ovu tačku glasalo je 49 delegata, devet je bilo suzdržanih, a deset protiv.

Izglasana je i treća tacka dnevnog reda sa 63 glasova ‘za’, tri suzdržanai dva protiv nakon čega je sjednica završena.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno