Kultura

Dodijeljene nagrade XVI festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

XVI festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. je počeo trajao od 05. do 14. maja. U okviru glavnog Tamičarskog programa je odigrano devet predstava, od kojih je jedna festivalska premijera. U Takmičarskom programu Festivala  izvedene su pozorišne predstave u produkciji ili koprodukciji teatarskih ansambala iz Mostara, Sarajeva, Prijedora, Zenice, Beograda i Novog Sada.

U okviru pratećih programa je odigrano četiri predstave, te deset programskih sadržaja: promocija, konferencija i izložbi.

Posljednje festivalske večeri na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličena Svečana ceremonija dodjele nagrada i Gala koncert u čast nagrađenih i povodom obilježavanja četrdeset godina Muzičke škole u Zenici.

Specijalna godišnja nagrada Adem Čejvan, koja se dodjeljuje dugogodišnjem, zasluženom i uglednom bosanskohercegovačkom glamcu, odnosno glumici za životno djelo i ove godine je dodijeljena Draganu Jovičiću. Nagradu je uručio član organizacionog odbora Hasan Džafić.

Žiri publike je ove godine radio u sastavu: predsjednik Nermin Ormanović, bibliotekar i doktorant na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu, članica Nerdžis Čaplja studentica Kulturalnog studija Filozofskog fakulteta u Sarajevu i član Dino Alagić, dodiplomac na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotarstvo i bibliotekar.

Žiri publike ovogodišnjeg Festivala je odlučivao o najboljoj predstavi i o najboljim glumačkim ostvarenjima, te je donio odluku da je najbolja predstava na XVI festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Moje dete“ nastala prema tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Nagrada publike za najboljeg glumca se dodijeljena je Davoru Goluboviću, za ulogu Bokija Aleksića u predstavi „Mirna Bosna“, autora Borisa Lalić reditelja Saša Peševskog, u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada Žirija publike za najboljeg glumca Festivala je dodjeljena Jovani Gavrilović, za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“, autora Stojana Srdića “, rediteljice Ane Đorđević, u produkciji  Beogradskog dramsko pozorište Beograd.

Nagrade je u ime Žirija publike uručio predsjednik Nermin Ormanović, a u ime Beogradskog dramskog pozorišta, nagrade je preuzeo direktor Slobodan Ćustić.

Novinarski žiri XVI festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. je djelovao u sastavu: predsjednik Mladen Bićanić, novinar i pozorišni kritičar iz Zagreba, članica Velida Kulenović, novinarka radija Federacije BiH i članica Ermina Jalimam, novinarka radija Federacije BiH.

Novinarski žiri ovogodišnjeg Festivala je odlučivao o najboljoj predstavi i jednoglasno je odlučio da se nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu „Moja Fabrika“ nastalu prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić.  U ime ansambla predstave, nagradu je preuzeo najmlađi član, magistar glume Zlatan Školjić, a u ime Novinarskog žirija, nagradu je uručila Ermina Jalimam.

Sručni žiri XVI festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. je djelovao u tročlanom sastavu i to: predsjednica Selma Dizdar, diplomirana dramaturginja i urednica dramskog programa radija FBiH, član Ermin Bravo, glumac i univerzitetski profesor iz Sarajeva i član Igor Ružić, pozorišni kritičar, publicista i teatrolog iz Zagreba. Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala je dodijelio ukupno dvanaest nagrada.

Nagrada za scensku muziku se po odluci Stručnog žirija dodjeljuje Damiru Imamoviću, za muziku u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Specijalnu nagrada Stručni žiriji za kolektivnu igru je odlučio dodijeliti ansamblu predstave „Za šta biste dali svoj život?“ u koprodukciji East West centar Sarajevo & Pozorište Promena Novi Sad & Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház & BNP Zenica.

Nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret ili koreografiju je dodjeljena Thomasu Steyeartu za scenski pokret u predstavi „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla) ovogodišnjeg Festivala Bh. drame i autorskog teatra prema odluci Stručnog žirija se dodjeljuje: Sabini Trnka, za scenografiju u predstavi „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i  Lejli Hodžić, za kostimografiju u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljena je Lani Delić za ulogu u predstavi „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice prema odluci Sručnog žirija ovogodišnjeg Festivala se dodjeljuje Dini Mušanović, za ulogu Una/Ena u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najbolju glumicu)  Festivala se dodjeljuje  Ejli Bavčić Tarakčija, za ulogu Emilije u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prema odluci Stručnog žirija nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca) pripala je Aleksandru Seksanu za ulogu Edina u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Selmi Spahić, za režiju predstave „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja, dodjeljena je Emini Omerović, Bojani Vidosavljević i Selmi Spahić, za dramatizaciju proznog teksta u predstavi „Moja Fabrika“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dobila je Ljubica Ostojić, za dramski tekst „Sve se nekako preživi, osim smrti“, inseniran u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na koncu, glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu „Moja Fabrika“ autora Selvedina Avdića i režiji Selme Spahić.
Nagrade je uručio direktor Festivala i direktor BNP-a Hazim Begagić i svojim obraćanjem zatvorio XVI festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno