Kultura

Dodijeljene nagrade Festivala BH drame za predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo” SARTR-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dodijeljene nagrade Festivala BH drame za predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo” SARTR-a – Nagrade za predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo” osvojene na 17. Festivalu bh. drame i autorskog teatra Zenica dodijeljene su sinoć na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, nakon što je taj komad odigran pred publikom.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić i dramaturg Hasan Džafić uručili su nagrade umjetničkom ansamblu predstave – Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu za najbolju režiju Alešu Kurtu, Specijalnu nagradu Stručnog žirija za kolektivnu igru, Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žirija publike i Nagradu za najbolju scensku muziku Damiru Nevesinjcu i Basheskiji.

Stručni žiri Festivala bh. drame zapisao je o predstavi “Jedvanosimsoboakalomistobo” da “ona oblikuje izuzetan društveno-politički angažman u sjajnu, pristupačnu formu snažnog scenskog djelovanja, a apsurd bh. svakodnevice umjetnički postupak prenosi na nivo grotesknog, mračnog cirkusa gdje je osnovna figura besciljnosti egzistencije gluho i tupo – vječito – kolo”.

Predstava je rađena u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno sa dramaturginjom Nejrom Babić autor teksta.

Uloge su ostvarili Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević k.g.

Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, kostimografiju Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Predstava je realizirana u okviru projekta “Kofer za sjećanja” Studija lutkarstva Sarajevo kojeg podržava Vlada Švicarske, saopćeno je iz SARTR-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno