Biznis

Dodatne trošarine uništavaju domaću proizvodnju

Dodatne trošarine uništavaju domaću proizvodnju i nisu rješenje
Dodatne trošarine uništavaju domaću proizvodnju i nisu rješenje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dodatne trošarine uništavaju domaću proizvodnju- Planiranje, sistemski i strateški pristup te zajednički rad predstavnika gospodarstva i vlasti u iznalaženju najboljih rješenja, jedini su put ka efikasnom savladavanju problema koje će biti korisno za sve aktere. Dodatne trošarine bi uništile domaću proizvodnju i nisu rješenje, poručeno je s današnje konferencije za medije u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH.

Potpredsjednik VTK Bosne i Hercegovine, predstavnici Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda i Grupacije pivarske industrije te predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH uputili su apel vlastima i ukazali na pogubne posljedice koje bi uvođenje dodatne trošarine imalo na domaću proizvodnju i zaposlenost.

Kompanije okupljene u ove dvije grupacije zapošljavaju više od pet tisuća radnika, a procjena je da svojim poslovanjem podržavaju i do 10 puta više radnih mjesta u širem gospodarstvu. Uvođenje najavljenih opterećenja rezultiralo bi otpuštanjem velikog broja radnika.

“Grupacije proizvođača piva i bezalkoholnih pića VTK BiH su prvom najavom izmjene Zakona, svim nadležnim institucijama dostavili adekvatne analize sa ekonomskim pokazateljima o učinku Nacrta na konkurentnost ove dvije grane gospodarstva. Smatramo da smo navedenim argumentima i činjenicama dokazali da bi u današnjoj ekonomskoj situaciji u BiH, uvođenje dodatnih trošarina, u konačnici imalo više negativnih nego pozitivnih učinaka. Apeliramo, još jednom, na sve nadležne institucije da svoje aktivnosti usmjere ka rasterećenju bh. gospodarstva i podizanju njegove konkurentnosti, pogotovo imajući u vidu da BiH konstantno bilježi trgovinski deficit”, naglasio je Ahmet Egrlić, potpredsjednik VTK Bosne i Hercegovine.

Dodatne trošarine, osim što bi bile neopravdane i diskriminirajuće, u suprotnosti su s Reformskom agendom kojom se poboljšanje poslovne klime, konkuretnosti i privlačenje stranih investicija treba postići smanjenjem opterećenja, a fiskalna konsolidacija provoditi prvenstveno smanjivanjem javne potrošnje i unapređenjem naplate javnih prihoda.

“Već u ovom trenutku, udio trošarina i redovnih poreza u cijeni naših proizvoda veći je od udjela troškova proizvodnje. Ukoliko se uvedu dodatne trošarine, domaća proizvodnja pretrpjet će ogromne štete u smislu smanjenja proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, razvoja „crnog tržišta” te smanjenja uplata u proračun po osnovu svih izvornih trošarinskih i poreznih prihoda. Domaći proizvodi ne bi bili konkuretni u odnosu na proizvode iz susjednih zemalja koje imaju znatno niže trošarine ili ih uopće nemaju. Zemlje EU kao što su Njemačka, Estonija i Bugarska odbile su zahtjev za uvođenje trošarina na ove proizvode, prepoznajući da je korist za državu premala a rizik prevelik”, istaknuo je Haris Muslić, predsjedavajući Grupacije bezalkoholnih pića i voda.

Članice Grupacije proizvođača piva u BiH već osam mjeseci pokušavaju ukazati na štetnost ovog prijedloga i spremne su se uključiti u kreiranje novih prijedloga čija bi realizacija osigurala održivost industrije i efikasnije prikupljanje proračunskih sredstava.

“Pivarskoj industriji je 2014. godine nametnuto povećenje trošarine od 25 posto, a ovo novo bi, zajedno s PDV-om, dodalo 1,76 KM na cijenu gajbe piva. Zasigurno nije neophodno da se u tako kratkom roku poveća trošarina na jednom proizvodu. Ovakvo povećanje trošarine sigurno će ugroziti poslovanje domaćih proizvođača i izazvati pad prodaje domaćeg piva u BiH, čime se izravno smanjuju uplate u proračun po osnovu svih izvornih trošarinskih prihoda. Prijedlog povećanja trošarine na pivo od 0,15KM/L osmišljen je bez konsultacija s predstavnicima domaćih pivara i nije dio strategije o trošarinama u Bosni i Hercegovini”, podsjetio je predsjedavajući Grupacije pivara, Edin Ibrahimpašić.

“Vlasti bi, umjesto da potiču zapošljavanje, ovom mjerom ukinule postojeća radna mjesta. Tisuće obitelji ostali bi bez prihoda što će, uz neminovna poskupljenja proizvoda, oslabiti kupovnu moć i ugroziti standard građana”, napomenuo je prof. dr. Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata.

Članice grupacija, trideset tri velika domaća proizvođača, u više su navrata upućivale apel nadležnim institucijama i pozivale na zajedničko djelovanje te istaknul nedostatke i posljedice uvođenja dodatnih trošarina.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno